Δυνατή παρέμβαση πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην ασκούσα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Στουρνάρας ζητά εκ βάθρων την αναθεώρηση του δημοσιονομικού και φορολογικού σχεδιασμού επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, του πλαισίου για την ενεργειακή μετάβαση και του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι υπάρχει πολύ λίπος στις φοροαπαλλαγές οι οποίες σήμερα δεν στοχεύουν τους πλέον αδύνατους.

Επίσης, στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση για την φοροδιαφυγή, θεωρώντας ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια για να κλείσει τις μεγάλες τρύπες.

Για τις φοροαπαλλαγές, συγκεκριμένα υποστήριξε ότι αφορούν σε ένα μεγάλο κονδύλι που είναι 12 δις ευρώ και πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο χωρίς να μειωθεί το ποσό. Υπάρχουν και άλλες ανάγκες.

Τέλος, όσον αφορά στο χρέος, ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε την ανάγκη εγκατάλειψης της μυωπικής προσέγγισης του χρέους υπό το πρίσμα της αναλογίας προς το ΑΕΠ και την εστίαση στη μείωσή σε ονομαστικό επίπεδο, ενόψει του 2032, καθώς τότε εκπνέει ο “ασφαλής διάδρομος” και θα αναπροσαρμοστούν επιτόκια και πληρωμές.

Το 2032 στο χρέος θα προστεθούν επιπλέον 16 δισ. από τόκους που τώρα παραμένουν παγωμένοι.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα υπερκαλύπτουν τα τοκοχρεολύσια από το 2032 και μετά τα οποία μπορεί να είναι και 250 δις ευρώ.

Όπως είπε, θα πρέπει «Να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, να το μειώσουμε το δημόσιο χρέος και σε ονομαστικούς όρους».

Ουσιαστικά ο Γ. Στουρνάρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται πολύ νωχελικά στο θέμα της φοροδιαφυγής, η οποία μετριέται σε δεκάδες δις ευρώ στην Ελλάδα βάσει αυτών που έχουν παραχθεί και βάσει αυτών που έχουν δηλωθεί.

Σε προηγούμενη του παρέμβαση είχε μιλήσει και για τις δαπάνες του προϋπολογισμού ενώ επέστησε την προσοχή στο οικονομικό επιτελείο να κρατάει μαξιλαράκια για εξωγενείς ή γεωπολιτικές κρίσεις.

Έχει μιλήσει, επίσης και για χαμηλές κρατικές επενδύσεις – τις χαμηλότερες στην Ε.Ε- ενώ έχει ζητήσει το 2024 να διπλασιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ασφαλώς, στην κυβέρνηση παίρνουν στα σοβαρά και αυτή την παρέμβαση Στουρνάρα και σαν πολιτική όσο και σαν οικονομική πρόταση.

Όσο για τις φοροαπαλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών δεν το λογίζουν ως θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Πολιτικά, όμως, η νέα παρέμβαση του Στουρνάρα είναι ύποπτη.

Κάποιοι προσπαθούν να την εντάξουν στην πολιτική αυτονόμηση που επιχειρεί ο Στουρνάρας καθώς από το 2026 και μετά, σε 2 χρόνια από τώρα, δεν θα είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος ρόλος.

Κάποιοι, θεωρούν ότι η παρακαταθήκη Σημίτη ή αλλιώς το νέο κεντρώο κόμμα που απεργάζεται η Άννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να εντάξει τον κ. Στουρνάρα μέσα.

Πάντως, όχι η ΝΔ καθώς οι σχέσεις Μητσοτάκη-Στουρνάρα είναι τυπικές. Ο Στουρνάρας έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Α. Σαμαρα.

Διαβάστε ακόμη: