Νόμος του κράτους θα είναι σύντομα η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς το απόγευμα της Τετάρτης με τη θετική ψήφο μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η Βουλή υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών φέρνει ως βασική αλλαγή τη δυνατότητα εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον α’ γύρο αν έχει συγκεντρώσει ποσοστό 43% +μία ψήφο.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ότι ανατάσσουμε το κακό που κάνατε. Γιατί το 43% είναι αρκετό για να βγάζει Πρωθυπουργό, αλλά όχι για να βγάζει Δήμαρχο;», σημείωσε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: ξεσπαθώνετε δύο μέρες και λέτε και βαριά πράγματα. Ποιο είναι αντιδημοκρατικό; Τα συστήματα τα ενισχυμένα πλειοψηφικά; Είναι συστήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές παραδόσεις και την πολιτική ιστορία και επιλέγουν να παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και να το σταθμίζουν. Η Γαλλία δηλαδή που έχει ενισχυμένο πλειοψηφικό δεν έχει δημοκρατία;»

Η απλή αναλογική και η «κυβερνησιμότητα» - ΤΑ ΝΕΑ

Παράλληλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και το Μέρα25 (καταψήφισαν) , στήριξαν την κυβερνητική τροπολογία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων τα οποία έχουν σε επιτελικές τους θέσεις καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη.

Αναλυτικότερα, τις διατάξεις του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (για διαφορετικούς το καθένα λόγους) να καταψηφίζουν.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, εξήγησε ότι αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι με ποινές κάθειρξης που δεν αφορούν πλημμελήματα χαμηλής έντασης αλλά αδικήματα όπως προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, εσχάτη προδοσία ή δωροδοκία.