Η διαδρομή της Στέφανι Κίρχερ για τη δουλειά διαρκεί πλέον κάπως, αλλά, όπως λέει, έχει γίνει φθηνότερη: άφησε το SUV της στο σπίτι και εναπόθεσε τις μετακινήσεις της στην πραγματική ιπποδύναμη.

Η 33χρονη ιδιοκτήτρια φάρμας και εκπαιδεύτρια αλόγων στη δυτική Γερμανία λέει ότι αποφάσισε πως «δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», αφού οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μιας και υποψιαζόμουν επίσης ότι η συγκομιδή σανού και οτιδήποτε άλλο θα γίνει πολύ, πολύ πιο ακριβό, είπα, ″πρέπει να εξοικονομήσω λίγα χρήματα″», λέει.

Καθημερινά τώρα αντί να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό της για να διανύει την απόσταση των περίπου 6 χιλιομέτρων από το σπίτι της μέχρι τη φάρμα, πηγαίνει με άμαξα.

Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση από τα 15-20 λεπτά διαρκεί πλέον μία ώρα. Και χρειάζεται άλλο τόσο για να γυρίσει.

Αλλά η Κίρχερ υπολογίζει ότι, δεδομένης της μεγάλης ποσότητας καυσίμων που καταναλώνει το Toyota SUV της, εξοικονομεί περίπου 250 ευρώ το μήνα με το νέο της μεταφορικό μέσο.

Η άμαξα της, που τη σέρνουν δύο άλογα, είναι δημοφιλής πια στους κατοίκους της περιοχής, ιδίως στα παιδιά. Αλλά «φυσικά η ανθρωπότητα είναι σε ταραχή και μερικοί άνθρωποι ενοχλούνται αν δεν μπορούν να με προσπεράσουν αρκετά γρήγορα», εξηγεί η ίδια.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η λύση που βρήκε για να γλιτώνει τα «τσουχτερά» καύσιμα δεν είναι για όλους.

«Δεν μπορώ να βάλω ένα άλογο σε ένα γκαράζ», λέει. «Πιστεύω ότι πολλοί περισσότεροι ιππείς θα έκαναν κάτι αντίστοιχο, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις» καταλήγει.