Με επιτυχία της ΔΕΗ ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των παγίων δικτύου ηλεκτρισμού στην Κρήτη από τον ΔΕΔΔΗΕ στο Διαχειριστή, στο ΔΕΣΜΗΕ δηλαδή. Συγκεκριμένα το δίκτυο οπτικών ινών της Κρήτης παραμένει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ παρέχοντας άπειρες αναπτυξιακές δυνατότητες στην επιχείρηση σε ένα μεγάλο και ταχύτατα αναπτυσσόμενο νησί όπως η Κρήτη.
«Ετσι η ΔΕΗ θα υλοποιήσει χωρίς προβλήματα το στρατηγικό της σχέδιο στη Μεγαλόνησο για σταδιακή τοποθέτηση οπτικής ίνας πάνω στο δίκτυο των 242.000 χλμ του θυγατρικού της ΔΕΔΔΗΕ. Θα φτιάξει μοντέρνες υποδομές που θα τις νοικιάζει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων που θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ της τάξεως των 1.000 Mbps» μας λέει στέλεχος της ΔΕΗ που πήρε μέρος στις γενικότερες διαπραγματεύσεις για την οπτική ίνα και συνεχίζει: «έχουμε σχέδιο να επενδύσουμε 800-900 εκατ. ευρώ έως το 2025 στον τομέα αυτό και μαζί με κονσόρτσιουμ τραπεζών ετοιμάζουμε μεθοδικά το σχήμα του project finance. Θα πάμε σε πιλοτική τοποθέτηση δικτύου σε επιλεγμένη περιοχή και συγκεκριμένα στην πόλη του Ηρακλείου όπου ήδη συζητάμε με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που έχουν τεχνικά προβλήματα στις συνδέσεις και θέλουν εκσυγχρονισμό δικτύου».
Σε σχέση με την ίδια την διαδικασία μεταβίβασης στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη, το στέλεχος της ΔΕΗ μας είπε πως «αυτή θα γίνει τελικά με βάση την εμπορική τους αξία και όχι τη λογιστική. Η τροπολογία που θα καταθέσει σύντομα το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα θα προβλέπει ότι το τίμημα θα ορισθεί με βάση την αξία του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις προσφορές των υποψήφιων επενδυτών στο διαγωνισμό πώλησης του 49% του μετοχικού του κεφαλαίου. Αναγκαστικά η τροπολογία θα περιγράφει τον τρόπο αποζημίωσης για τον ΔΕΔΔΗΕ και ανάλογα με τελικό τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα οριστεί αμέσως μετά και η τιμή που θα πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ για να αγοράσει τα πάγια της Κρήτης»..
Πάντως στο παρασκήνιο η ΔΕΗ πιέζει ασφυκτικά τον ΑΔΜΗΕ η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ.
Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα αποφέρει 1,1-1,3 δις στη ΔΕΗ και η αύξηση της αξίας της, αλλάζει προφανώς τα δεδομένα και για τα πάγια της Κρήτης κυρίως για τη γραμμή μεταφοράς Χανιά -Λασίθι των 150 kV. Σήμερα η αξία τους περιορίζεται στο ποσό που αναγράφεται λογιστικά, το οποίο είναι …παλιομοδίτικο και χαμηλό ενώ με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα φανεί η πραγματική του αξία.
Φαίνεται πάντως πως κύκλοι του ΑΔΜΗΕ (οι κινέζοι μέτοχοι;) έκαναν προσπάθειες να κλείσει τώρα το θέμα μεταβίβασης παγίων με τη ΔΕΗ με τη λογιστική αξία και με ένα μπόνους 15% κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά η Χαλκοκονδύλη. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως χρειάστηκε και πολιτική παρέμβαση για να κλείσει ομαλά το θέμα.
«Το επιπλέον τίμημα από εκείνο της λογιστικής αξίας που θα υπάρξει σίγουρα θα πληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής θα αποζημιωθεί αντίστοιχα, για το όποιο επιπλέον τίμημα προκύψει, από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό και η εμπορική διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα και ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί με ενιαίο τρόπο το σύνολο των παγίων που έχει στη διάθεση του. Αρα δεν καταλαβαίνουμε τη βιασύνη του Διαχειριστή, εκτός και να οφείλεται στη σφοδρή σύγκρουση των διοικήσεων ΡΑΕ με ΑΔΜΗΕ που εκδηλώθηκε και δημόσια πρόσφατα» συμπληρώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.