Δεν του έφταναν του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τα μεγάλα προβλήματα με το λανθασμένο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) που κληρονόμησε και που φέρνει μεγάλες αυξήσεις στα νοικοκυριά, έρχεται  «καπάκι» και η λεγόμενη …κληρονομιά της Κρήτης!

Και εξηγούμαστε: η σκληρή κόντρα μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για τη διαχείριση του ηλεκτρικού Δικτύου της Κρήτης, είναι μια δύσκολη εξίσωση που παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους για το ίδιο το δίκτυο της Μεγαλονήσου χειμωνιάτικα αλλά και για το …ελπιδοφόρο καλοκαίρι που έρχεται.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό ή νομικό αλλά και ουσιαστικό: τον Απρίλιο αν όλα πάνε καλά,   θα λειτουργήσει το καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης για  να δώσει ρεύμα στο νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με το που θα λειτουργήσει το  δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης πηγαίνει σύμφωνα με το νόμο στην αγκαλιά του ΑΔΜΗΕ. Όμως το δίκτυο της Κρήτης έχει χτιστεί από τη ΔΕΗ με χρήματα του ελληνικού λαού και η επιχείρηση μέσω του ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί άριστα το δίκτυο αυτό.

Ο ΑΔΜΗΕ τώρα, ζητά από τη ΔΕΗ να του πουλήσει αυτό το δίκτυο μεταφοράς από τα Χανιά ως τη Σητεία και την Ιεράπετρα αλλά το θέμα είναι πως ούτε τιμή υπάρχει γι αυτό, ούτε και σύμβαση και μάλλον δεν υπάρχει ούτε και διάθεση!

Μάλιστα από αυτή τη γραμμή, η θυγατρική της ΔΕΗ και υπό ιδιωτικοποίηση εταιρία, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ εισπράττει κανονικά και νόμιμα έσοδα που τα συνυπολογίζουν οι ιδιώτες που θα κάνουν προσφορά για να αγοράσουν το 49% της εταιρίας. Οι προσφορές για το ΔΕΔΔΗΕ ανοίγουν το Φεβρουάριο θυμίζουμε και όλα αυτός ο …μύλος δεν εξυπηρετεί κανένα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ από την πλευρά του λέει πως τη διαχείριση πρέπει να αναλάβει αμέσως ο ΑΔΜΗΕ αλλά με ενοίκιο σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ κάτι που οι άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν.

«Για σκεφτείτε το καλοκαίρι να απαλλαγούμε από τον καταραμένο κορωνοϊό, να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Κρήτη, να μην λειτουργεί η διασύνδεση με Πελοπόννησο και να πέφτει συνεχώς το ρεύμα όπως γίνεται κάθε καλοκαίρι ή ακόμη χειρότερα να έχουμε (ό μη γένοιτο) κάποιο γενικό μπλακ άουτ» μας λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΕΗ που βλέπει τα πράγματα από υψηλή θέση στο Ηράκλειο.