Ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας, Πάβελ Τσαρ, ωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς διεξάγεται έρευνα εις βάρος του για τη διοργάνωση έκθεσης με έργα, τα οποία είναι πλαστά, σύμφωνα με κριτικούς τέχνης.

Μερικά από τα έργα – δάνεια φέρεται να αποκτήθηκαν από τον αείμνηστο Γιόσιπ Μπολίκοβατς, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το 1990 έως το 1991.

«Ως Διευθυντής του Μουσείου, είμαι αντικειμενικά υπεύθυνος για το ατόπημα που αμαύρωσε τη φήμη του μεγαλύτερου μουσειακού οργανισμού της χώρας μας, γεγονός για το οποίο λυπάμαι ειλικρινά» ανέφερε σε σχόλιό του.

Η έκθεση με έργα διάσημων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Πωλ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Ζοάν Μίρο και άλλων, είχε προγραμματισθεί να εγκαινιασθεί την περασμένη εβδομάδα.

Κριτικοί τέχνης, οι οποίοι εξέτασαν τον κατάλογο με τα έργα, εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους και χαρακτήρισαν την έκθεση ως «μεγάλο σκάνδαλο για το Εθνικό Μουσείο, που θα έπρεπε να είχε παρακινήσει τον Διευθυντή να παραιτηθεί».

«Πρόκειται για ξεκάθαρες πλαστογραφίες, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός στην ιστορία της τέχνης για να το παρατηρήσεις», επεσήμανε ενδεικτικά ο ιστορικός τέχνης, Μπράνε Κόβιτς.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Πάβελ Τσαρ είπε ότι ήταν «πλήρως πεπεισμένος» για την αυθεντικότητα των έργων τέχνης, αφού είχε… τσεκάρει τα πιστοποιητικά.

Ωστόσο, στη συνέχεια γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι μετά τη «θυελλώδη» αντίδραση κριτικών τέχνης και εκπροσώπων των Μέσων στην αναγγελία της διοργάνωσης της έκθεσης, κατάλαβε ότι έκανε αρκετά λάθη, μεταξύ των οποίων και η ανάθεση της διαχείρισής της σε «λάθος άνθρωπο».

«Δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος εγωισμού στο βάθος και δεν έχω ιδιαίτερα συμφέροντα, απλώς ήθελα αφελώς να αξιοποιήσω μία ωραία ευκαιρία για να προσφέρω στους επισκέπτες μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση», υποστήριξε στη δήλωση παραίτησής του.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Άστα Βρέτσκο, έκανε δεκτή την παραίτηση του Τσαρ και ανακοίνωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εύρεση του αντικαταστάτη, το συντομότερο δυνατόν.

Στο Υπουργείο συγκροτήθηκε ειδική συνεδρίαση πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, με τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες να εξετάζουν τα έγγραφα που σχετίζονται με το δάνειο, τόνισε η κ. Υπουργός. Παράλληλα, η σλοβενική αστυνομία διεξάγει έρευνες για το σκάνδαλο.