Ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Αρχικά, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ψήφο των αποδήμων, σημειώνοντας  ότι «υπάρχουν τα περιθώρια για ευρύτερες συναινέσεις στην ψήφο των ομογενών», ενώ ζήτησε «μία λύση η οποία να αποτυπώνει ευρύτερες συναινέσεις. Θα είναι ένα καλό μήνυμα προς την ομογένεια».

Και πρόσθεσε ότι «όλο το διπλωματικό πολιτικό απόθεμα της χώρας πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υποκριθεί ότι είναι ένα κόμμα που παίρνει 35% και 40% και να μην έχει βεντάλια απόψεων. «Όλοι με αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να προστατεύουμε τις διαδικασίες μας και αυτό θα αφορά και τη νέα ηγεσία», συμπλήρωσε.

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα,  ο Νίκος Παππάς είπε ότι δεν είχε τάση προς τον αρχηγισμό, ενώ πρόσθεσε ότι «η εικόνα μας θόλωσε από δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες δεν ήταν συλλογικά διαμορφωμένες και μάλιστα για κρίσιμα ζητήματα».

Έθεσε ως παράδειγμα την πανδημία λέγοντας ότι «στην αρχή της πανδημίας βγήκε μία εικόνα ότι δίναμε λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη. Αυτό μας αφαίρεσε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μία κριτική η οποία εκ των υστέρων φάνηκε ότι θα είχε βάση. Η χώρα απέτυχε στην κρίση της πανδημίας».

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα»

Αναφερόμενος στη δική του υποψηφιότητά του, είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι ορατή από εκατοντάδες μίλια μακριά. Χάσαμε σχεδόν τη μισή εκλογική μας δύναμη και αυτή η απώλεια αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματος τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά τα οποία για δέκα χρόνια ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έπαψε να συμβαίνει στην τελευταία εκλογή. Το ζήτημα είναι πως προσεγγίζεις αυτό τον κόσμο ξανά, αυτή ήταν η επιτυχία της ΝΔ».

«Οποιαδήποτε πολιτική και αν δεν σχεδιάζουμε ντε φάκτο θα ευνοούμε την εφαρμογή δεξιών πολιτικών εάν δεν αποκολλήσουμε τους κεντρώους ψηφοφόρους από τη δεξιά», συμπλήρωσε.

«Βρήκε παράθυρο ευκαιρίας ο Μητσοτάκης»

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βρήκε το παράθυρο ευκαιρίας του χαμηλότοκου δανεισμού. Αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. Είναι σαφές ότι δεν διαβλέψαμε ότι αυτές οι δαπάνες έφτιαξαν κύκλους συναινέσεων και ανοχών γύρω από την πολιτική του. Αυτή η περίοδος έχει κλείσει, άρα είναι η πρόκληση η οποία έχουμε. Ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το δημόσιο χρέος άλλα 50 δισ.»

Για τα εθνικά θέματα σημείωσε πως θεωρεί ότι «η Τουρκία είναι μία επιθετική αναθεωρητική δύναμη και οποιαδήποτε συναίνεση σε λύσης οι οποίες θα προκύψουν εξωδίκως και όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνη για την ευρύτερη την περιοχή».

Διαβάστε περισσότερα