Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής, εξέφρασε τις προτεραιότητες και τους προσωπικούς του στόχους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως πλέον «αρχίζει και πολιτικοποιείται η κουβέντα».

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ποιότητα των τοποθετήσεων κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εκτιμώντας πως κάθε πολιτικός οργανισμός έχει και ένα αίσθημα συντήρησης.

Όπως είπε ο Νίκος Παππάς, στην Κεντρική Επιτροπή αναδείχθηκε η βασική διαφωνία του διημέρου που είναι το «εύρος της παράταξης», λέγοντας πως «αν δεν πάρεις τους κεντρώους μαζί σου δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η πολιτική πρόταση σου», δηλαδή δεν θα υπάρξει προοπτική διακυβέρνησης.

«Η κοινωνία περιμένει και κοιτάει» ανέφερε ο κ. Παππάς, ενώ πρόσθεσε πως «εγώ δεν λέω ότι απευθυνόμαστε στο προοδευτικό κέντρο. Αλλά ότι υπάρχουν άνθρωποι του προοδευτικού κέντρου που είναι μέρος της ταυτότητας μας».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «το κρίσιμο είναι ότι ο άνθρωπος του προοδευτικού κέντρου δεν είναι ένας επισκέπτης πελάτης. Είναι κομμάτι της κοινής μας παράδοσης», όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι τα βήματα της διεύρυνσης που έγιναν, ξεκίνησαν από το 2010 και πως ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο με τον κατάλληλο τρόπο.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ των πλατιών συμμαχιών, ενώ παρατήρησε πως «η διεύρυνση δεν ξεκίνησε το 2019» και πως «από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει περίπου δυο εκατομμύρια ψήφους». Ωστόσο, «από την ήττα και μετά (του 2019) μπαίνει φρένο» στη διεύρυνση, όπως είπε. Ως προς την άσκηση αυτοκριτικής για τα πειραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «συλλογικής αυτοκριτικής», επισημαίνοντας πως «έχουμε υπάρξει για χρόνια υπουργοί του Τσίπρα» και ως εκ τούτου «για ό,τι λάθη μιλάμε, θα μιλάμε για λάθη που κάναμε όλοι μαζί».

Μάλιστα, σημείωσε πως η εσωκομματική διαδικασία θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός, ενώ εκτίμησε πως ο χρόνος είναι κρίσιμος γιατί θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως το νέο χρονοδιάγραμμα «δίνει ένα τράτο» και ανέφερε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλειδη Τσακαλώτο για να υπάρξει μια συντεταγμένη προεκλογική διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα ήταν ασφυκτικό για την εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτέμβρη υποστήριξε ακόμη ο κ. Παππάς, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «θα ερχόταν από τις νομαρχιακές στο διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου με την άμμο στα πόδια και ένα βότσαλο στην τσέπη». Κληθείς να σχολιάσει τα αίτια της ήττας, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «δεν καταφέραμε να έχουμε μια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ της θετικής προοπτικής» και πως «αφήσαμε τη συζήτηση για τη θετική προσδοκία στον Μητσοτάκη».

Επιπλέον, ενέταξε στις διάφορες μεταξύ των υποψηφίων προέδρων το χαρακτήρα του κόμματος, ενώ παρατήρησε πως «χάσαμε μεγάλα κομμάτια του εκλογικού κόμματος, τους μετριοπαθείς, τους κεντρώους και την νεολαία».

Σχετικά με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εις βάρος του είπε πως «εγώ έφερα λεφτά στο δημόσιο» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται και ένα σήμα ότι αν υπάρχει ανάγκη να συγκρουστείς με κάποιον, θα το κάνεις», προβλέποντας πως στο εξής «θα είναι μια πορεία που θα έχει πολιτική αναμέτρηση, θα έχει συγκρούσεις».

Για πιθανές εκλογικές συνεργασίες, ο κ. Παππάς τόνισε πως «από τη δική μας πλευρά συζητήσει περί απλής αναλογικής δεν ανοίγει», προτάσσοντας την ανάγκη για μετασχηματισμό λειτουργίας των κομμάτων», ενώ διαπίστωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια κουβέντα, ούτε διάθεση από το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, εμφανίστηκε θετικός για το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και το δικαίωμα ψήφου σε φίλους του κόμματος, ενώ υπεραμύνθηκε της προοπτικής του να διοργανωθεί ντιμπέιτ, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Στα πεδία της πολιτικής που στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σταχυολόγησε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, αλλά και το γεγονός ότι «έλειπε ο ΣΥΡΙΖΑ των θετικών προσδοκιών», τη στιγμή που δεν ήταν πεντακάθαρο ότι μας τα επιβάλλανε, σχολίασε για τα μνημονιακά μέτρα.

Αναφερόμενος στις τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος σημείωσε πως «δεν πρέπει να είναι αέναες», ενώ έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία δικτύου στην αυτοδιοίκηση, τους μικρομεσαίους και τα συνδικάτα, όπως και την ανάδειξη νέων οργάνων, δηλαδή νομαρχιακών οργανώσεων και νέων Συντονιστικών. Σημειωτέον ότι επικεφαλής της καμπάνιας του κ. Παππά είναι ο πρώην βουλευτής Ημαθίας, Άγγελος Τόλκας και εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Αγόρης.

Διαβάστε περισσότερα