Στην Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται, κατά 1.790 κρούσματα ανά ημέρα, γεγονός που συνεπάγεται τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Ανέφερε πως επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν αύξηση στα κρούσματα, κάτι που πιθανόν συμβαίνει από τις μεταλλάξεις. Στη χώρα μας η βρετανική μετάλλαξη έχει αρχίσει να κυριαρχεί σε πολλές περιοχές, φτάνοντας πάνω από 70% συνολικά σε όλη την επικράτεια. Στην Κρήτη, μάλιστα, έχει φτάσει μέχρι και το 90%.

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ελλάδα σημειώνεται ηπιότερη αύξηση κρουσμάτων. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4%, ενώ τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τις 16.500. Στην Αττική παρατηρείται μεγάλη διασπορά με τις ΜΕΘ να έχουν φτάσει το 87% σε πληρότητα. Σε όλη την επικράτεια η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 63%. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 37%. Το θετικό, όμως, είναι ότι ο δείκτης θανάτων παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου. Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι μεταλλάξεις μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο» και κάνουν τη μετάδοσή του ακόμη πιο εύκολη. 

«Ελπίζουμε ότι μια μείωση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα θα μας επιτρέψει, μέσα στο μήνα, άνοιγμα μερικών δραστηριοτήτων», είπε η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας ότι «αναμένουμε ότι και την επόμενη βδομάδα το ΕΣΥ θα πιεστεί ακόμα περισσότερο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.