Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell θα ήθελε πολύ να μείνει μακριά από την πολιτική, ειδικά σε μια εκλογική χρονιά. Αλλά σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ειδικά όταν ένα εκ των δύο υποψηφίων, ο Donald Trump μπορεί να του επιτεθεί από όποια οπτική γωνία μπορεί.

Ο Powell, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της Fed από τον Trump και στη συνέχεια διορίστηκε εκ νέου από τον Joe Biden, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πάνω από την πολιτική διαμάχη. Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς επικεντρώνονται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα όταν πρόκειται για μια απόφαση σχετικά με τη νομισματική πολιτική – η οποία, αυτή τη στιγμή, είναι εάν θα μειωθούν τα επιτόκια.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια φέτος, αυτό θα έχει σημαντική πολιτική επίπτωση. Η οικονομία και οι αντιλήψεις για αυτήν θα είναι ζωτικοί παράγοντες για τον καθορισμό του τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι όταν κατευθυνθούν προς την κάλπη το φθινόπωρο. Είναι μια οικονομία στην οποία ο Powell έχει πολύ ρόλο στη διαμόρφωση, αναφέρει μάλιστα ανάλυση του Business Insider. Εξαιτίας αυτού, είναι πραγματικά στο επίκεντρο της καταιγίδας.

«Εμμέσως, ρητά, παθητικά ή ενεργά, η Fed λαμβάνει αποφάσεις που μπορούν να έχουν υψηλή επιρροή στην οικονομία και τα οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Skanda Amarnath, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης Employ America. «Η Fed έχει σημασία για την κατάσταση της οικονομίας και η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι άσχετη με τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο οι οικονομικές επιδόσεις

Αυτή τη στιγμή, η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και η ανάπτυξη είναι ισχυρή. Ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά, αν και δεν έχει φτάσει ακόμη στον στόχο του 2% της Fed. Προβλέπεται μια ήπια προσγείωση – που σημαίνει ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα χωρίς ύφεση.

Ωστόσο, ενώ το καταναλωτικό συναίσθημα έχει βελτιωθεί από εκεί που ήταν, για παράδειγμα, πριν από έξι μήνες, δεν είναι εξαιρετικό. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Το ίδιο και τα επιτόκια, τα οποία η Fed αύξησε για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τις υψηλότερες τιμές και αισθάνονται ότι επιβαρύνονται και από τα υψηλά επιτόκια. Ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Larry Summers και μια ομάδα οικονομολόγων διαπίστωσε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που επιβάρυνε τις διαθέσεις των καταναλωτών.

«Οι καταναλωτές, σε αντίθεση με τους σύγχρονους οικονομολόγους, θεωρούν το κόστος του χρήματος μέρος του κόστους ζωής τους», έγραψαν οι συγγραφείς. Τα επιτόκια μπορεί να φαίνονται αφηρημένα, αλλά μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση.

«Η Fed έχει σημασία για την κατάσταση της οικονομίας και η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι άσχετη με τα εκλογικά αποτελέσματα». Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αντιστρέψει την ξαφνική άνοδο του πληθωρισμού. Αλλά η μείωση των επιτοκίων θα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για τις οικονομικές συνθήκες και θα μπορούσε να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς και στον Biden», ανέφερε η ανάλυση.

Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια

Ενώ η Fed έχει προβλέψει ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, το χρονοδιάγραμμα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά το αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.

«Τα επιτόκια είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλα οικονομικά αποτελέσματα που μπορεί να είναι απογοητευτικά», είπε ο Amarnath. Δεν λέω τίποτα καινούργιο εδώ – το λέει και ο Trump. Γνωρίζει καλά ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα ενίσχυαν την οικονομία, θα ανέβαζαν τις διαθέσεις των ανθρώπων και, τελικά, θα βοηθούσαν το κόμμα.

Βέβαια, η Fed είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που έχει σχεδιαστεί να είναι εκτός πολιτικής, επομένως δεν υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικονομία. Υπήρξαν στιγμές στο παρελθόν που οι πρόεδροι προσπάθησαν να το επηρεάσουν — συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Richard Nixon πίεσε τη Fed να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια πριν από την επανεκλογή του, κάτι που βοήθησε να παγιωθεί ο καταστροφικός πληθωρισμός της δεκαετίας του 1970. Ο Ronald Reagan προσπάθησε να δώσει το μήνυμα στην κεντρική τράπεζα για τα θέλω του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, κάνοντας τον αρχηγό του προσωπικού του να πει στον τότε πρόεδρο της Fed, Paul Volcker, να μην αυξήσει τα επιτόκια πριν από την εκστρατεία επανεκλογής του. Ο Volcker δεν σχεδίαζε να αυξήσει τα επιτόκια ούτως ή άλλως.

Πολιτικές πιέσεις

Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι περισσότεροι πρόεδροι απέφευγαν να πουν πολλά, μέχρι τον Trump. Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι με τον Powell η Fed δεν πρόκειται να λάβει υπόψη της την πολιτική στις αποφάσεις για τα επιτόκια, ακόμη και σε ένα έτος εκλογών. «Δεν νομίζω ότι ο Powell σκέφτεται αν ο Trump ή ο Biden θα του πουν να μειώσει ή να αυξήσει τα επιτόκια», είπε η Elizabeth Pancotti, διευθύντρια ειδικών πρωτοβουλιών στο Roosevelt Forward, μια αδελφή οργάνωση της προοδευτικής δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Roosevelt.

«Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο στέλνει μηνύματα για τις αυξήσεις ή τις μειώσεις επιτοκίων». Ακόμη και σε μη εκλογικά χρόνια, οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίστευτα προσεκτικοί με τα λόγια τους. Η πολιτική οπτική θα μπορούσε να τους κάνει ακόμη περισσότερο.

«Η Fed σίγουρα πρέπει να διαχειριστεί τον πολιτικό κίνδυνο», είπε από την πλευρά της η Sarah Binder, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο George Washington. Τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης του FOMC, τα οποία κρατούνται μυστικά για πέντε χρόνια, δείχνουν ότι η Fed δεν έχει ανοσία στους πολιτικούς ανέμους. Τα πρακτικά από το 2018, για παράδειγμα, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν την ανάγκη πολιτικής υποστήριξης για τις αποφάσεις τους και γνώριζαν καλά την εξωτερική πίεση. “Η Fed δεν θέλει πραγματικά να ταράξει τα νερά. Δεν θέλει να αναστατώσει το Κογκρέσο. Χρειάζεται το Κογκρέσο στο πλευρό της. Δεν θέλουν το Κογκρέσο να ανοίξει εκ νέου τον νόμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ”, δήλωσε η Binder.

Επίσης, δεν είναι τα πάντα σχετικά με την οικονομία υπό τον έλεγχο της Fed, φυσικά, που σημαίνει ότι υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία μπορεί να κατηγορηθεί ο Powell, πολιτικά ή διαφορετικά. Εάν η γρίπη των πτηνών ξαναχτυπήσει και τα κοτόπουλα αρχίσουν να αρρωσταίνουν μαζικά, οι τιμές των αυγών θα ανέβουν ξανά. Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες εξαρτώνται από τις δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς ή τις γεωπολιτικές αναταραχές.

Επιπλέον, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν σκέφτονται καθόλου τη Fed ως παράγοντα στην οικονομική τους ζωή, ακόμα κι αν είναι ένας. Ο Powell περπατά σε τεντωμένο σκοινί αυτή τη στιγμή. Οι οικονομικοί κίνδυνοι από τις αποφάσεις της Fed είναι πραγματικοί – εάν μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται ξανά και αν περιμένει πολύ, θα μπορούσε να βάλει υπερβολικό περιορισμό στην οικονομία και να ωθήσει τη χώρα σε ύφεση. “Πρέπει να κάνουν την καλύτερη δουλειά που μπορούν. Το πρόβλημά τους εσωτερικά είναι να το κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ως θεσμός”, δήλωσε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG US.

Διαβάστε ακόμη: