Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως «τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια που έλαβε η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ένωσης, δεν είναι αρκετά στοχευμένα», σε σημερινή (11/11) συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «αυτό που βλέπουμε στα σχέδια της Ελλάδας είναι πως πρώτον, η ποιότητα των μέτρων δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε και αυτό, δυστυχώς, αποτελεί ένα πρόβλημα που το συναντάμε και σε άλλες χώρες».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι είναι θετικό πως αυτά τα μέτρα για την ενέργεια που ήταν αρκετά υψηλά στην Ελλάδα το 2022 (περί το 2% του εθνικού ΑΕΠ) και μεταξύ των υψηλότερων στην Ένωση, προβλέπεται ότι το 2023 θα μετριαστούν.

«Αυτό είναι μία πρόκληση που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη, εάν τελικά οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Μέχρι στιγμής, πάντως, παρατήρησε ότι το 2022, η Ελλάδα δαπανά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ για ενεργειακά μέτρα και προβλέπει μείωση αυτών των δαπανών για το 2023. «Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας», υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη της Επιτροπής ότι οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό, ο Πάολο Τζεντιλόνι παρατήρησε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα σχεδόν για όλες τις χώρες στην Ένωση, αλλά για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία.

Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτή η αύξηση δεν καλύπτει εκείνη του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη «συρρίκνωση» της καταναλωτικής ισχύος, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Έχουμε δύο κινδύνους μπροστά μας: Ο ένας αφορά την απώλεια της αγοραστικής δύναμης και ο δεύτερος, τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό. Η περαιτέρω αύξησή του, θα έβλαπτε, επίσης, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρατήρησε ο κ. Τζεντιλόνι, λέγοντας πως χρειάζεται ισορροπία.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό το… σπιράλ πληθωρισμού – μισθών», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: