Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έκαναν «πρεμιέρα» οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και πριν από λίγο ο ΟΕΦΕ γνωστοποίησε τις προτεινόμενες απαντήσεις στα θέματα. Αύριο, σειρά έχουν οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα Νέα Ελληνικά.

Το θέμα της έκθεσης για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων αφορά τους νέους και πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, ενώ το «κομμάτι» της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου.

Τα θέματα δόθηκαν λίγο μετά τις 9 χωρίς προβλήματα στα σχολεία της χώρας με το νέο σύστημα αναμετάδοσης Sam και όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας δεν υπήρξαν προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα και οι υποψήφιοι τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα πάλι με το υπουργείο Παιδείας δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι απαντήσεις στα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα που προτείνει ο ΟΕΦΕ

Αυτές είναι οι απαντήσεις, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με το οποίο ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές, που προτείνει ο ΟΕΦΕ:

ΘΕΜΑ Α’

Α1.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην αναγκαιότητα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού καταγράφοντας προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να αποτελεί μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος του Γυμνασίου καθώς η έλλειψή του προκαλεί επαγγελματικό «κορεσμό» και αύξηση της ανεργίας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εξάλλου εξωθεί τους νέους να συμβιβάζονται επαγγελματικά ή να μεταναστεύουν.

ΘΕΜΑ Β’

Β1.

α. ΣΩΣΤΟ
β. ΣΩΣΤΟ
γ. ΛΑΘΟΣ
δ. ΣΩΣΤΟ
ε. ΛΑΘΟΣ

«Βατά» τα θέματα

Εκτός από τις απαντήσεις, ο ΟΕΦΕ, σχολίασε, επίσης, τα θέματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Τα θέματα βασίζονται σε άρθρα του ημερήσιου τύπου -και όπως κρίνουν σε πρώτη φάση οι εκπαιδευτικοί- το θέμα της έκθεσης δεν θα δυσκολέψει όσους έχουν προετοιμαστεί σωστά. Αφορά το μέλλον, τα όνειρα, τις σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, θέματα τα οποία κρίνονται ως «βατά». Σε ό,τι αφορά στο ποίημα τον «Σείριο» του Γκάτσου εκτιμάται ότι μπορεί να δυσκολέψει τους υποψηφίους.

«Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο», σχολίασε ο ΟΕΦΕ.

Το φετινό «τοπίο» των Πανελλαδικών αναμένεται να έχει άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και συγκρατημένη πτώση σε συγκεκριμένες σχολές Περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν εφέτος για πρώτη φορά.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Τι ισχύει για self test, τι απαγορεύεται