Η εκτίναξη της ακρίβειας, ο πληθωρισμός και η σοβαρή ενεργειακή κρίση, ανατρέπουν πλήρως όλα τα δεδομένα στις ευρωπαϊκές – και όχι μόνο- αγορές οι οποίες επιστρέφουν σε συνθήκες πανδημίας κορωνοιού!!!

Απαιτούνται δηλαδή «έκτακτα μέτρα», χαλάρωσης και χρηματοδοτικής ροής, τα οποία θα διασφαλίσουν σε πρώτο βαθμό την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την επαρκή χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, που για την Ελλάδα καθίσταται αναγκαία τουλάχιστον μέχρις ότου ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, περίπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα την ώρα τούτη εξετάζεται η χαλάρωση της Δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνθήκες αντίστοιχες με εκείνες της εποχής του κορωνοιού, ενώ ήδη όλα δείχνουν πως η FED θα πάει πίσω την πολιτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων!

Την ίδια ώρα από την ΕΚΤ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επανέλθει στα επίπεδα εποχής Covid, δηλαδή χαλαρώνει η νομισματική πολιτική και αυξάνεται ταυτοχρόνως η έμμεση προσφορά χρήματος διά μέσω της αγοράς τίτλων του Δημοσίου και του τραπεζικού συστήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται και είναι απολύτως λογικό οι αγορές και πάλι να ξανακάνουν πάρτι, να ανακτούν το χαμένο έδαφος, τις πρόσκαιρες απώλειες, καθώς η συγκυρία που διαμορφώνεται τις ευνοεί εκ νέου!

Και υπό τα νέα δεδομένα που την ώρα τούτη διαφαίνονται, η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή, η αναβολή επ’ αόριστον της αύξησης των επιτοκίων της FED και η επαναφορά της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, το Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται και πάλι δελεαστικό προσελκύοντας – παρά την κρίση- Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματίες!