Τους πρώτους καρπούς από την επιμονή τους όχι μόνο να επενδύσουν στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και να στηρίξουν τις επενδύσεις τους σε μια εξαιρετική δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, ήρθε η ώρα να αποκομίσουν τον επόμενο μήνα οι μεγαλοεπενδυτές Prem Watsa και John Paulson.

Όπως τονίζει έμπειρη τραπεζική πηγή στο “R” «μετά από την πολυετή παρουσία τους σε δύσκολες εποχές για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα όπου η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν από το Grexit, αμφότεροι οι δύο μεγαλοεπενδυτές ετοιμάζονται να πάνε για πρώτη φορά … ταμείο».

Στα 115,5 εκατ. ευρώ το μέρισμα του P. Watsa από την Eurobank

Ο Ινδοκαναδός επικεφαλής και ιδρυτής του Ομίλου FairFax Prem Watsa εισήλθε για πρώτη φορά, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στη Eurobank το 2014.

Μετά από 10 χρόνια υπομονής θα λάβει το επόμενο μήνα μέρισμα σε μετρητά ύψους 115,5 εκατ. ευρώ καθώς η FairFax ελέγχει το 32,93% των μετοχών της ελληνικής τράπεζας.

Η υποστήριξη του Ινδοκαναδού μεγιστάνα προς την Ελλάδα είναι εμφανής μέσω των επενδύσεών του και της δέσμευσής του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναγνώρισε τις δυνατότητες ανάπτυξης και ανάκαμψης της Ελλάδας, με την Fairfax Financial Holdings να έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, εκτός από την Eurobank, εξαγόρασε, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία, την Grivalia Properties, πρώην Eurobank Properties, την Praktiker Hellas, το 80% της Eurolife Ασφαλιστικής, ενώ κατέχει ποσοστά άνω του 5% στον όμιλο Μυτιληναίου, στη Jumbo και στη Σαράντης.

Πρόσφατα άλλωστε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον Prem Watsa τον χαρακτήρισε έναν ανθεκτικό και υπομονετικό επενδυτή, ο οποίος έχει βρεθεί στην Ελλάδα και έχει δει την κακή αλλά και την καλή πλευρά της Ελλάδας και πίστεψε στην πρόοδο της.

Μέρισμα από Πειραιώς και Alpha Bank για τον Paulson

Στους πιστούς επενδυτές των ελληνικών τραπεζών συγκαταλέγεται και ο Αμερικανός John Paulson.

Στήριξε την επένδυσή του στην Τράπεζα Πειραιώς σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές και σήμερα ελέγχει το 18,62% του μετοχικού κεφαλαίου.

Έτσι ήρθε η ώρα να λάβει μέρισμα από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω του Family Office Paulson & Co και το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς του ανέρχεται στα 14,7 εκατ ευρώ.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θα λάβει μέρισμα (μετρητά και μετοχές) και από την Alpha Bank, στην οποία ελέγχει περίπου 5%.

Αν το μέρισμα της Alpha Bank ήταν εξ’ ολοκλήρου σε μετρητά τότε θα του πιστώνονταν περίπου 3 εκατ ευρώ.

Και ο John Paulson αποτέλεσε, με την σειρά του, ισχυρό επενδυτικό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου και μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link Invest in Greece, στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, παρομοίασε την Ελλάδα, με τον παροιμιώδη Φοίνικα (που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του).

«Το μέλλον για την Ελλάδα είναι λαμπρό. Όπως ο παροιμιώδης Φοίνικας, η Ελλάδα ανεβαίνει από το προηγούμενο στάδιο που βρισκόταν και εξελίσσεται σε έναν νέο Ευρωπαϊκό οικονομικό ηγέτη», είπε χαρακτηριστικά ο J. Paulson, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας υπήρξε εξαιρετικός.

Μήνυμα εμπιστοσύνης

Η απόφαση του SSM στα μέσα της εβδομάδας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι ο κύκλος της μεγάλης κρίσης που ξεδιπλώθηκε σταδιακά από το τέλος του 2009 και για περίπου 10 χρόνια οδήγησε την χώρα και την οικονομία στα άκρα που έφτασε μέχρι και στην απειλή ενός Grexit, κλείνει πλέον οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που προχώρησαν στη διανομή μερίσματος οι εγχώριες τράπεζες ήταν το 2008, διανομή που αφορούσε τα κέρδη της χρήσης του 2007.

Έκτοτε και για μια δεκαετία το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε ένα κυκεώνα αβεβαιότητας και αστάθειας με κύρια χαρακτηριστικά τις μαζικές εκροές καταθέσεων και τις ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ στην προσπάθεια να παραμένουν εν ζωή απαιτήθηκαν τρεις διαδικασίες ανακεφαλαοποίησης.

Διαβάστε ακόμη