«Στην τιμή των 1,10 ευρώ δηλαδή κατά 40% ακριβότερο από πέρυσι που είχε ξεκινήσει με 0,798 το λίτρο θα βγει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου» προβλέπει έμπειρο στέλεχος του Συνδέσμου Εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

Η τεράστια επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά το φετινό χειμώνα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία θα ρίξει στην αγορά τουλάχιστον μισό δις ευρώ για να ανακουφίσει τα πιο αδύναμα εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα.

«Οι προβλέψεις αυτές ίσως είναι ακόμη και μετριοπαθείς εξαιτίας της έντονα αυξητικής τάσης που έχει αποκτήσει η διεθνής αγορά των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου κυρίως» λέει το στέλεχος του ΣΕΕΠΕ και συνεχίζει: «Θυμίζω πως το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι. Συνεπώς αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,08 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψή μας για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ αλλά ποιος ξέρει που μπορεί να φθάσει αυτό το τρελό ράλι».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανεβάσει τις επιδοτήσεις στην αγορά στα 500 εκατομμύρια πλέον από 150-200 που υπολογιζόταν αρχικά και είχε εξαγγελθεί στη ΔΕΘ αλλά και αυτά είναι πιθανόν να μη επαρκούν!

«Γι’ αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η κατανομή από τα έσοδα των ρύπων ή από τα πρόσθετα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τις υψηλότερες αποζημιώσεις των παραγωγών ΑΠΕ» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και συνεχίζει: «με δεδομένο το ράλι των τιμών χονδρικής που έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα 6% και μέσα στο 2021 κατά 114%».

Η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά αποφάσισε να χορηγήσει επίδομα 9 ευρώ μηνιαίως στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό που αφορά σε καταναλώσεις 300 kWh (κιλοβατωρών) μηνιαίως. Η ΔΕΗ από την πλευρά της θα χορηγήσει επιπλέον εκπτώσεις που θα κυμαίνονται από 30% έως 39% προκειμένου να ψαλιδίσει τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές στα 2 με 3 ευρώ μηνιαίως.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει και την επιδότηση του φυσικού αερίου ευάλωτων νοικοκυριών με διευρυμένα κριτήρια, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες επιχειρήσεις που ζητούν επίσης τη σχετική επιδότηση.

Όμως οι ασύλληπτες αυτές αυξήσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και την άνοδο των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων προκαλούν πλέον μεγάλα διλήμματα στις εταιρείες παροχής ενέργειας (ηλεκτρισμού-πετρελαίου-φυσικού αερίου).

«Αναγκαστικά εμείς στις εταιρείες ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου πάμε σε αυξήσεις λογαριασμών στο 35% ενώ η ελάφρυνση των νοικοκυριών θα έλθει με την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για την επιδότηση της τιμής της κιλοβατώρας καθώς και στις επιπλέον εκπτώσεις των παρόχων. Όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση ή και για μαγείρεμα θα διαπιστώσουν υπερδιπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρυσι» μας λέει διευθύνων σύμβουλος καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρίας που πουλάει ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Μάλιστα εάν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, ώστε αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μια νέα αύξηση 40% στα τιμολόγια το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, θα έρθει να προστεθεί στην αντίστοιχη αύξηση που θα βιώσουν οι καταναλωτές μέσα στο μήνα» προβλέπει με κατάπληξη το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Στα 60$ το βαρέλι το αργό - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Τιμές – φωτιά για τα νοικοκυριά 

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου με μέση τιμή στα 1,10 ευρώ το λίτρο από 0,798 ευρώ πέρυσι. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως μία δεξαμενή πετρελαίου με 1.000 λίτρα θα γεμίσει φέτος με 1.100 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο χρειαζόταν 798 ευρώ.

«Μια τετραμελής οικογένεια για να ανοίξει τα καλοριφέρ θα πρέπει να ξοδέψει σχεδόν 320 ευρώ παραπάνω δηλαδή 40% περισσότερα χρήματα από πέρυσι. Πού θα τα βρει και πώς θα μας πληρώσει;» αναρωτιέται επιχειρηματίας πετρελαιοειδών συμμεριζόμενος το πρόβλημα.

«Πρέπει να επανέλθει η επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, αφού οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους θα είναι μηδαμινές επειδή οι καταναλωτές θα προχωρήσουν με τον τρόπο αυτό σε μαζικές αγορές ποσοτήτων. Θυμίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο στην αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι τιμές είχαν ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο και τις θεωρούσαν ακριβές τότε» λένε στελέχη του ΣΕΕΠΕ αλλά από το ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι στην περίπτωση αυτή θα οργιάσει το λαθρεμπόριο και κρίνουν τις παρεμβάσεις «ως εκ του πονηρού προερχόμενες».

Αλλά και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έφτασαν και ξεπέρασαν το 35%. Αυτό σημαίνει ότι για τετραμελές νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες τον μήνα, θα βγεί επιπλέον κόστος επιβάρυνσης στα 20 ευρώ το μήνα και στο τετράμηνο υπερβάλλουσα αύξηση πάνω από 80 ευρώ.

Ακόμη χειρότερα νέα από τα τιμολόγια φυσικού αερίου: σχεδόν 600.000 οικιακοί καταναλωτές που το χρησιμοποιούν για θέρμανση και μαγείρεμα «θα δουν αυξήσεις το χειμώνα περίπου κατά 110%» τονίζει στέλεχος της αγοράς αερίου και συνεχίζει: «το μέσο νοικοκυριό της Αθήνας καταναλώνει 1 θερμική Μεγαβατώρα μηνιαίως και στη Βόρεια Ελλάδα 2 θερμικές. Πέρυσι το κόστος ήταν 38-39 ευρώ αλλά φέτος θα εκτιναχθεί στα 85 ευρώ μηνιαίως στην Αττική ενώ για Θεσσαλονίκη και της Θεσσαλία η δαπάνη ανά μήνα θέρμανσης από 80 ευρώ φτάσει στα 170 ευρώ».

Το ίδιο στέλεχος αναφέρεται σε σουβλατζίδικο στην Καλλιθέα που «για κατανάλωση φυσικού αερίου 11.800 Κwh, πέρυσι τον Οκτώβριο πλήρωσε 1.727 ευρώ ενώ για 12.160 Κwh, φέτος θα πληρώσει 3.100 ευρώ δηλαδή αύξηση περίπου 40% ανάλογα με την κατανάλωση».

Αυξάνεται και πάει στα 260 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Υποφέρει και ο παραγωγικός ιστός

Μέγα πρόβλημα οι αυξήσεις και για τη βιομηχανία, στο ξεκίνημα της σεζόν θέρμανσης. Τα τιμολόγια Οκτωβρίου ενεργειακών εταιριών που είναι μάλιστα και καθετοποιημένες ανέβηκαν στα 9,5 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι 4,5 λεπτών, τον Οκτώβριο του 2020 με αύξηση 110%.

Στην αγορά ρεύματος, η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού είναι στα 179 ευρώ η μεγαβατώρα, ωστόσο η εικόνα προθεσμιακών συμβολαίων αερίου για το Νοέμβριο μας προετοιμάζει για τα 255 ευρώ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πιέζουν την Κομισιόν για άμεσες λύσεις και το κοινό «μέτωπο» πέντε υπουργών Οικονομικών (Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανία, Τσεχίας, Ρουμανίας) που υιοθετήθηκε και από την κα Φον Ντερ Λάιεν απαιτεί μεταξύ άλλων δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, απεξάρτηση από Ρωσία, παρέμβαση στις τιμές CO2 και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, δίνοντας το μελλοντικό τόνο.

Η ευρωπαϊκή αγορά παρακολουθεί με αγωνία τις τιμές Νοεμβρίου, βάσει των οποίων τιμολογούνται και οι σημερινές ποσότητες. Σύμφωνα με στέλεχος του χώρου, «η σημερινή τιμή χονδρικής των 178 ευρώ έχει προκύψει με τιμή Σεπτεμβρίου για το φυσικό αέριο, δηλαδή όταν αυτό βρισκόταν στα 70 ευρώ/ MWh. Τώρα που η τιμή στο ολλανδικό χρηματιστήριο έφτασε τα 117 ευρώ/ ΜWh, αυτή μεταφράζεται σε τιμή χονδρικής στο ρεύμα γύρω στα 253 ευρώ, δηλαδή τεράστια αύξηση 42% που θα φορτωθεί στα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος το Νοέμβριο».

«Στα τιμολόγια που θα ανοίξει το Νοέμβριο ο μέσος πελάτης με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες θα πληρώσει κοντά στα 70 ευρώ αντί για 35 ευρώ δηλαδή αύξηση 100%. Αν προσθέσουμε επιπλέον 40 ευρώ (χρεώσεις, φόροι, τέλη), που δεν επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις, προκύπτει ένα ποσό 110 ευρώ, έναντι 75 ευρώ προ αυξήσεων. Η αύξηση δηλαδή θα είναι περίπου διπλάσια» μας λέει στέλεχος της ΔΕΗ.