Η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που επιτυγχάνει, από τους κορυφαίους διεθνώς και ο μεγαλύτερος στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, προσελκύει ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ακόμα και από χώρες που μέχρι πριν λίγα μόλις χρόνια, ελάχιστοι ή κανείς δεν υπολόγιζε.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προερχόμενα από την Ινδία, αναζητούν στην Ελλάδα επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει πλέον κανένα ρίσκο και συνεπώς μπορούν να τοποθετηθούν άφοβα, προσδοκώντας σημαντικές αποδόσεις.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Radar.gr, τα ινδικά αυτά κεφάλαια, συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες συμβούλων και επενδυτικά σχήματα ιδιωτών, προκειμένου να έχουν σοβαρά και αξιόλογα αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους.

Τα κεφάλαια αυτά είτε μεμονωμένων επενδυτών είτε σχημάτων με περισσότερα του ενός πρόσωπα, στοχεύουν σε τοποθετήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με αποδεδειγμένα θετικές προοπτικές, χωρίς να επιδιώκουν την απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών.

Τουναντίον, οι τοποθετήσεις τους, συνήθως της τάξης των 3-15 εκατ. ευρώ, όταν προέρχονται από έναν ιδιώτη επενδυτή, έρχονται ως ενίσχυση ήδη επενδυτικών σχεδίων των εταιρειών που επιλέγονται, με χρονικό ορίζοντα μέχρι 5 χρόνια και με μία προσδοκώμενη απόδοση της τάξης του 10%-20%.

Υπάρχουν, όμως και επιδιωκόμενες τοποθετήσεις σε εταιρείες, προερχόμενες από σχήματα επενδυτών, που κινούνται μέχρι και τα 50 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση και ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης και την πορεία απόδοσης της επένδυσης.

Και οι δύο “κατηγορίες” επενδυτών, δεν έχουν περιορισμούς στο αν μία ελληνική εταιρεία είναι εισηγμένη ή όχι στο Χρηματιστήριο, άλλωστε μεγάλο μέρος των εισηγμένων κινείται με προσιτά, για τέτοιου είδους επενδύσεις, μεγέθη.

Στην περίπτωση εισηγμένης εταιρείας, βέβαια, η επένδυση μπορεί κάλλιστα να λάβει και τη μορφή μειοψηφικού ποσοστού, έτσι ώστε να συνυπολογίζονται και τα ετήσια μερίσματα, πέραν της πορείας της μετοχής και της μικρής ή μεγαλύτερης απόδοσής της.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχει αυτό το διάστημα αυξημένη κινητικότητα εκατέρωθεν επισκέψεων, ήτοι από τη μία ή των ίδιων των ενδιαφερόμενων Ινδών επενδυτών ή των εκπροσώπων τους και από την άλλη των Ελλήνων συμβούλων, που φαίνεται ότι βρήκαν “φλέβα χρυσού” στην Ινδία.

Ειδικότερα μετά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα και μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από δύο οίκους, οι σχετικές διεργασίες και συζητήσεις έχουν πληθύνει, καθώς στη μακρινή χώρα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πλουσίων, που επιθυμεί να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων του σε φιλικές χώρες, όπου η επένδυσή τους δεν θα διατρέχει κίνδυνο είτε από υποτιμήσεις είτε από ταραχές, συγκρούσεις κλπ

Οι πλούσιοι Ινδοί, λοιπόν, έρχονται να επενδύσουν για μία πενταετία κατά βάση, να πάρουν την απόδοσή τους και εν συνεχεία, ανάλογα με τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και την ώσμωση με τη διοίκηση της εταιρείας που επέλεξαν, μπορεί να επενδύσουν εκ νέου και το αρχικό κεφάλαιό τους και το όποιο κέρδος τους.

Αυτά, για να έχετε και να έχουμε μία εικόνα του τι συμβαίνει αυτό το διάστημα στην αγορά, πολύ περισσότερο πιστεύω από τις 20 Οκτωβρίου και μετέπειτα, ημερομηνία κατά την οποία η S&P θα αποδώσει και αυτή, μετά την DBRS, την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και την οικονομία της.

Διαβάστε ακόμη: