Η παρακάτω ιστορία καταδεικνύει πόσο ισχυροί είναι οι «μανδαρίνοι» της κρατικής γραφειοκρατίας στα Υπουργεία, πόση ζημιά κάνουν διαχρονικά στην επιχειρηματικότητα και, δυστυχώς, πώς μπορούν να επιβάλλονται ακόμη και στους προϊσταμένους τους Υπουργούς, επικαλούμενοι παρελκυστικές τακτικές.

Το έργο διάνοιξης στον Ισθμό της Κορίνθου, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882 και ολοκληρώθηκε 11 χρόνια μετά, το 1893.

Η Εταιρία, η οποία κατασκεύασε το έργο στον ισθμό της Κορίνθου, εκμεταλλεύτηκε τη Διώρυγα μέχρι το 1906, οπότε την ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Νέας Ανωνύμου Εταιρίας της Διώρυγος της Κορίνθου (ΝΑΕΔΚ).

Η Νέα Ανώνυμος Εταιρία της Διώρυγος της Κορίνθου λειτούργησε για 74 χρόνια, έως το 1980, οπότε συστάθηκε η Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), η οποία υφίσταται ακόμη και σήμερα και είναι θυγατρική κατά 100% του Υπερταμείου. Η προϋπάρχουσα Εταιρία (ΝΑΕΔΚ) εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Σε λίγες ημέρες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη ΝΑΕΔΚ, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση, ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά για 41 ολόκληρα χρόνια!

Στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών υφίσταται η «Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού», πού υποτίθεται έχει την υποχρέωση να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εκκρεμείς εκκαθαρίσεις.

Η εκκαθαριστής (εξειδικευμένη νομικός με τεράστια εμπειρία) εισηγείται την περαίωση της εκκαθάρισης ήδη από το 2017, αλλά για πέντε χρόνια έβρισκε τοίχο στην αδιαφορία των στελεχών της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών.

ισθμό της κορίνθου

Είναι χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης εκκαθάρισης ότι, από το 1980 έως το 2004, είχε αφεθεί στην τύχη της. Η κινητή και ακίνητη περιουσία της Νέας Ανωνύμου Εταιρείας της Διώρυγος της Κορίνθου ήταν στον αέρα.

Με μεθοδική εργασία, που απαίτησε τουλάχιστον δέκα έτη και ιστορική έρευνα για μια περίοδο τουλάχιστον 76 ετών, η εκκαθαριστής χαρτογράφησε τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της Εταιρίας, ανακίνησε δικαστικές διεκδικήσεις και μάλιστα κέρδισε μια πολυετή δίκη, που αναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει 720.903 ευρώ στην υπό εκκαθάριση Εταιρία.

Πέραν αυτών, ξεκαθάρισε το χαρτοφυλάκια ακινήτων ιδιοκτησίας της ΝΑΕΔΚ, το αποτίμησε και το κατέστησε ελεύθερο δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό ήλθε και σε αντιδικία ακόμη και με το Δήμο Λουτρακίου, ο οποίος πέρυσι αιτήθηκε με αγωγή την αναγνώριση κυριότητας επί ακινήτων ιδιοκτησίας της Νέας Ανωνύμου Εταιρίας της Διώρυγος της Κορίνθου.

Και ενώ η εκκαθαριστής για περισσότερα από 4 χρόνια ζητά από την αρμόδια Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών να περαιωθεί η εκκαθάριση, το αίτημά της δεν ικανοποιείται με τους υπεύθυνους δημοσίους υπαλλήλους να επικαλούνται δικαιολογίες και υπεκφυγές για να μην κάνουν την δουλειά τους.

Το θέμα είναι πλέον στα χέρια του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα , ο οποίος θα πρέπει να ελέγχει πειθαρχικά τους ανεύθυνους υφισταμένους του και να δώσει λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη υπηρεσιακή μονάδα του Υπουργείου Οικονομικών εκ συστήματος κρατάει ανοιχτές εκκαθαρίσεις και άλλων Εταιριών, αντιδρώντας στα αιτήματα εκκαθαριστών για την περαίωση τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία είναι ελάχιστες οι εκκαθαρίσεις που έχουν κλείσει.

Η γραφειοκρατική αντίληψη μερικών δεκάδων στελεχών της δημόσιας διοίκησης είναι τροχοπέδη τελικά στα σχέδια της κυβέρνησης για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων.

Το ερώτημα δηλαδή πού ανακύπτει είναι αν μια κρατική διοίκηση, πού δεν μπορεί να κλείσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, θα μπορέσει να δρομολογήσει προϋποθέσεις επενδύσεων στη χώρα μας;