Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για τα F-16 αλλά και να κλείσει το μάτι στον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τόνισε μάλιστα ότι ήταν λάθος που η βορειοατλαντική συμμαχία είχε δεχθεί την Ελλάδα στους κόλπους της.
«Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένες χώρες θα γίνουν «παράδεισος» για τρομοκράτες- εννοώντας μέλη του PKK. Σημειώνεται ότι προκειμένου να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ οι δύο χώρες πρέπει να υπάρχει ομοφωνία.
Οι φήμες για βέτο της Τουρκίας
Νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη των χωρών αυτών, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, πάντως μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που συνέβαινε θα ήταν παρακινδυνευμένη, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή που η Τουρκία κάνει στροφή προς τη Δύση.
BREAKING — Turkey doesn’t view Finland and Sweden’s NATO bid positively
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 13, 2022
Fast track ένταξη στο ΝΑΤΟ
Τα δύο σκανδιναβικά κράτη αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στις 17 Μαΐου και εάν συμβεί αυτό, η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
Όπερ σημαίνει πως Φινλανδία και Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή ώστε να συμμετάσχουν τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαρκέσει από 28 – 30 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, όσο και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά την πρώτη υπογραφή του πρωτοκόλλου, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ· μία διαδικασία, που συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Σουηδία και Φινλανδία δε θα είναι ακόμη πλήρη μέλη της συμμαχίας και ως εκ τούτου, τυπικά δε θα ισχύουν οι εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο5 της Συνθήκης.
Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.