Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους περί τη 15η Νοεμβρίου, σύμφωνα με πρόβλεψη του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, Διεθνή Ημέρα Πληθυσμού. Κατά την ίδια πηγή, η Ινδία θα ξεπεράσει το 2023 την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στην υφήλιο.

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ού κατοίκου της Γης», το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιες είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Δρ Ναταλία Κανέμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA), προέτρεψε τις χώρες να μην πανικοβάλλονται, αλλά να επικεντρωθούν στη βοήθεια των γυναικών, των παιδιών και των περιθωριοποιημένων ατόμων που είναι πιο ευάλωτα στη δημογραφική αλλαγή.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η στιγμή μπορεί να μην γιορτάζεται από όλους. Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι ο κόσμος μας είναι υπερπληθυσμός, με πάρα πολλούς ανθρώπους και ανεπαρκείς πόρους για να διατηρήσουν τη ζωή τους. Βρίσκομαι εδώ για να πω ξεκάθαρα ότι ο καθαρός αριθμός των ανθρώπινων ζωών δεν αποτελεί αιτία φόβου, δήλωσε η ίδια.

Η ίδια είπε ότι αν οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται μόνο στους αριθμούς, κινδυνεύουν να επιβάλουν πληθυσμιακούς ελέγχους που η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι «αναποτελεσματικοί και ακόμη και επικίνδυνοι».

Διαβάστε ακόμη: