Η στάθμη των θαλασσών αυξήθηκε με περισσότερο του διπλάσιου ρυθμού σε σύγκριση με την πρώτη δεκαετία των μετρήσεων 1993 – 2002 και «άγγιξε» νέο ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με σημερινή (21/04) ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
Η ακραία τήξη των παγετώνων και τα επίπεδα – ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών –που οδηγεί σε διαστολή του νερού– συνέβαλαν σε μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 4.62 χιλιοστά ετησίως ανάμεσα στο 2013 και το 2022, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό, ισοδυναμεί με διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης της στάθμης των θαλασσών συγκριτικά με τη δεκαετία 1993 – 2022, που οδηγεί σε συνολική αύξηση της στάθμης κατά 10 εκατοστά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί ορισμένες παραθαλάσσιες πόλεις και την ύπαρξη χωρών που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Τουβαλού, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει μία ψηφιακή του εκδοχή για την περίπτωση… βύθισης.
«Αυτή η έκθεση επιδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να φθάνουν σε επίπεδα – ρεκόρ, συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και των θαλασσών, την τήξη των φύλλων πάγου και των παγετώνων, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την θέρμανση και την οξίνηση των ωκεανών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλας, στην εισαγωγή της έκθεσης.
Η ετήσια έκθεση, που δημοσιεύεται την παραμονή της Ημέρας της Γης, εντόπισε, επίσης, ότι το στρώμα του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο. Η θερμοκρασία των ωκεανών ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη, με το 58% της επιφάνειας αυτών να πλήττεται από θαλάσσιο καύσωνα.
Συνολικά, το περασμένο έτος κατατάσσεται ως η 5η και η 6η θέση που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1.15°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και αυτό, παρά τις συνέπειες της ψύξης που αποδίδονται στο κλιματικό φαινόμενο τριετούς διάρκειας, La Niña.
Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι ο κόσμος μπορεί να «σπάσει» άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2023 ή το 2024, τροφοδοτούμενος από την κλιματική κρίση και την επιστροφή των συνθηκών υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από το κλιματικό φαινόμενο, El Niño.
Διαβάστε ακόμη:
- Έλενα Ράπτη – Γιάννης Μπρατάκος: Επέτειος ενός χρόνου – Η πρώτη κοινή φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα
- Ντάνιελ Κρεγκ: Η εντυπωσιακή κόρη του ηθοποιού είναι το απόλυτο Bond girl
- Ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε την Αγία Σοφία ώστε να προσευχηθεί για το Μπαϊράμι
- Πατέρας Καρολάιν: Η άγνωστη επιστολή του πιλότου για τη συμμορία ναρκωτικών