Νέα έρευνα ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων, καθώς υποδεικνύει ότι παραθαλάσσιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το Μαϊάμι, το Χιούστον και η Νέα Ορλεάνη, αντιμετωπίζουν πρωτοφανή άνοδο της στάθμης του νερού, με τις συγκεκριμένες περιοχές να απειλούνται ακόμη περισσότερο.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία έως και σήμερα, ο κόλπος του Μεξικού και οι νοτιοανατολικές πολιτείες έχουν καταγράψει άνοδο 12.7 εκατοστών στη στάθμη του ωκεανού, που αποτελεί δραματική αύξηση σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η άνοδος των θαλασσών σε εκείνες τις περιοχές, σε ετήσια βάση, είναι διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το φαινόμενο «τροφοδοτεί» ισχυρότερους κυκλώνες, όπως ο «Ίαν» που έπληξε τη Φλόριντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για την τρίτη σοβαρότερη –από οικονομικής άποψης– καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη χειρότερη στην ιστορία της πολιτείας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Προγνωστικά μοντέλα της NASA εκτιμούν αύξηση ακόμα και 30 εκατοστών στην στάθμη των θαλασσών έως και 2030, ενώ, τα σενάρια είναι ακόμη πιο ανησυχητικά για τις επόμενες δεκαετίες. Οι περιοχές από το Τέξας έως τη Φλόριντα και η νότια ακτογραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών που βρέχεται από τον Ατλαντικό θα επηρεασθούν περισσότερο, σύμφωνα με τη NASA.

Διαβάστε ακόμη: