Οι τιμές της ενέργειας θα κλείσουν το 2022 καταγράφοντας αύξηση 60% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η τιμή του μπρεντ το 2023 θα φθάσει στα 92 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτές τις προβλέψεις προέβη η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Προοπτικές για τις Αγορές Εμπορευμάτων» την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη.

Για τις τιμές ενέργειας, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει να υποχωρήσουν κατά 11% το 2023, ωστόσο και παρά την υποχώρηση αυτή θα βρίσκονται κατά 75% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται το 2024 να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο, όταν στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι διπλασιασθούν σε σχέση με τον μέσο όρο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με το πετρέλαιο, εκτιμάει ότι η τιμή του μπρεντ από τα 92 δολάρια το βαρέλι το 2023, θα πέσει στα 80 δολάρια το 2024, υψηλότερα επίσης από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Για την αγορά του ορυκτού καυσίμου σημειώνεται στην έκθεση ότι η απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι περιορισμοί για την πανδημία της Κίνας, συνιστούν τους κύριους καθοδικούς κινδύνους για την κατανάλωση πετρελαίου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το προτεινόμενο πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου θα έχει αντίκτυπο στις ροές από τη Ρωσία, ωστόσο απαιτείται η συνδρομή των μεγάλων αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ότι θα είναι λιγότερες κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξαιτίας του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των περιορισμών στην ασφάλιση και στη μεταφορά.

Διαβάστε ακόμη: