Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου για να τιμήσει την ημέρα γενεθλίων του μεγαλύτερου καλλιτέχνη όλων των εποχών, Leonardo da Vinci, όπως είχε αποφασιστεί το 2012 από την Unesco.

Σκοπός της γιορτής είναι η προώθηση της ανάγκης για εξέλιξη, διανομή και απόλαυση της τέχνης.

Η τέχνη, άλλωστε, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την πολιτισμική ποικιλία στους ανθρώπους παγκοσμίως και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην επικοινωνία, την περιέργεια και τη συζήτηση μεταξύ ανθρώπων, κάνοντας την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης πολύ σημαντική.

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης τιμά μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια την τέχνη αλλά και τον Leonardo Da Vinci που είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο da Vinci έγινε μέσα από τα έργα του ένα σύμβολο ειρήνης, ελευθερίας του λόγου, ανοχής και συντροφικότητας, με τον Μυστικό Δείπνο και τη Μονα Λίζα να είναι μέχρι σήμερα τα δύο πιο επιδραστικά έργα τέχνης στον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

Μόνα Λίζα

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: H ιστορία και η σημασία της
Η Μόνα Λίζα θεωρείται ένα από τα καλύτερου έργα του da Vinci και είναι γνωστό – για το χαμόγελο της Μόνα Λίζα- αλλά κυρόως για την τελειότητα των χρωμάτων και τους συνδυασμούς που κάνει αδύνατο στο γυμνό μάτι να καταλάβει ότι έχει γίνει με πινέλο.

Άνθρωπος του Βιτρούβιου

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: H ιστορία και η σημασία της
Σύμφωνα με τους κριτικούς τέχνης, ο “Άνθρωπος του Βιτρούβιου” είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ζωγράφου και δείχνει τις ιδανικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Το έργο βασίστηκε στα χειρόγραφα του Βιτρούβιου και ο da Vinci τοποθετεί το ανθρώπινο σώμα σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο με τον αφαλό στο κέντρο.

Μυστικός Δείπνος

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: H ιστορία και η σημασία της
Λέγεται ότι ο Μυστικός Δείπνος ήταν παραγγελία του δούκα Ludovico Sforza. Το έργο απεικονίζει το τελευταίο δείπνο που είχε ο Χριστός με τους Αποστόλους, έγινε μέσα σε 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1498.

Η Παναγία των Βράχων

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: H ιστορία και η σημασία της
Το έργο δημιουργήθηκε αναμεσα στο 1483 και το 1508 και απεικονίζει τη συνάντηση του Ιησού με τον Ιωάννη τον Βαπιστή. Η Παναγία των Βράχων έχει δύο διαφορετικές εκδοχές, αυτή που έγινε ανάμεσα σο 1483 και το 1486 και αυτή που έγινε ανάμεσα στο 1491 και το 1508, με την πρώτη- αυτή που βρίσκεται στο Λούβρο- να θεωρείται η μοναδική που με σιγουριά έγινε από τον Leonardo Da Vinci.