Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της συγκεκριμένης μέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς – Το παιδοκαρδιοχειρουργικό που υπολειτουργεί και τα παιδιά που περιμένουν μήνες

Εδώ και σχεδόν 2 εβδομάδες, από τις 16 Σεπτεμβρίου, το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» έχει κλείσει και θα παραμείνει κλειστό ως τις 20 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο ξενοδοχειακής ανάπλασης των χώρων του νοσοκομείου με χορηγία του ΟΠΑΠ, το παιδοκαρδιοχειρουργικό δεν θα δέχεται νέα περιστατικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι η λίστα αναμονής χειρουργείου, που αριθμεί ήδη 60 καρδιοπαθή παιδιά, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο!

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας υπολειτουργεί

Αναστάτωση στους γονείς των παιδιών που περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν -κι όχι μόνο- προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η εν λόγω ανακαίνιση δεν γίνεται στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που βρίσκεται στον 1ο (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο) και 2ο όροφο (Εντατική Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα) του νοσοκομείου, αλλά στον 3ο όροφο, ενώ οι αρμόδιοι θεωρούν ότι θα επηρεαστεί η λειτουργία των δομών του 2ου ορόφου. Επομένως, το κέντρο αναμένεται να κλείσει για δεύτερη φορά μελλοντικά, όταν θα έρθει η ώρα να εκσυγχρονιστούν οι χώροι του, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα το πότε.

Κατά το διάστημα αυτό, τα νέα έκτακτα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, αλλά και όλα τα περιστατικά της λίστας του Παίδων «Αγία Σοφία» θα αναλάβει το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» το οποίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετέχει στις εφημερίες για παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το τέλος του 2011 με σημαντικό έργο, πραγματοποιώντας ετησίως περί τις 180 υψηλού επιπέδου πολύπλοκες παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ξαφνικά όμως, τον Οκτώβριο του 2011, με αφορμή καταγγελία τού τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για «καβγάδες των γιατρών πάνω από ναρκωμένα παιδιά», η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε το κλείσιμο του κέντρου και την παραπομπή των νοσηλευόμενων και εν αναμονή χειρουργείου καρδιοπαθών παιδιών στο «Ωνάσειο», όπου κάθε χειρουργικό «πακέτο» κόστιζε τότε στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ εκφραζόταν έντονος προβληματισμός για τα ανασφάλιστα παιδιά.

Έπειτα από αγώνα και προσπάθειες γονέων των καρδιοπαθών παιδιών, εν τέλει ξεκίνησε η επαναλειτουργία του κέντρου τον Ιούνιο του 2013, όμως μέχρι σήμερα βρίσκεται σε μερική λειτουργία, με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται πλήρως από τις υπηρεσίες του οι μικροί καρδιοπαθείς ασθενείς.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας υπολειτουργεί

Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς: Το twitter στηρίζει τους μικρούς καρδιοπαθείς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς, αλλά και από την μέρα που έκλεισε το προαναφερθές τμήμα στο Παίδων «Αγία Σοφία», οι χρήστες του twitter υπενθυμίζουν την στήριξή τους στα παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας υπολειτουργεί

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς – Οι ελλείψεις του Κέντρου

  • Λόγω του ελλιπούς νοσηλευτικού προσωπικού που διατίθεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), υπάρχουν μόνο τρεις διαθέσιμες κλίνες, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο 3-4 χειρουργεία τον μήνα, ελάχιστα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες.
  • Ενώ η Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα έχει δυναμικότητα 10 κλινών και πριν από το κλείσιμο του κέντρου το 2011 λειτουργούσαν 6-7 κλίνες, η σημερινή κατάσταση με μόνο τρεις κλίνες καταδικάζει το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΕΣΥ σε ουσιαστική υπολειτουργία, παρά την ύπαρξη έμπειρων και άριστων παιδοκαρδιοχειρουργών.
  •  Η υποστελέχωση σε νοσηλευτές καθιστά προβληματική και τη δυνατότητα πραγματοποίησης καθετηριασμών καρδιάς στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς το προσωπικό επαρκεί μόνο για μία ημέρα, ήτοι γίνονται ελάχιστοι καθετηριασμοί τον μήνα, ενώ οι λίστες αναμονής όλο και αυξάνονται.
  •  Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη αναισθησιολόγων, δεδομένου ότι στο νοσοκομείο έχουν απομείνει μόνο 10, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετά χειρουργεία καρδιάς.
  • Από το 2013, οπότε ξαναλειτούργησε το κέντρο, μέχρι σήμερα, ολόκληρη πτέρυγα του 3ου ορόφου, όπου στεγαζόταν το Καρδιολογικό Τμήμα, παραμένει κλειστή χωρίς καμία εξήγηση και το Καρδιολογικό Τμήμα έχει μεταφερθεί, λόγω της ανακαίνισης, σε άλλο χώρο, ακατάλληλο για νοσηλεία καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών ασθενών.
  • Τέλος, ο αγγειογράφος του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του «Αγία Σοφία» είναι απαρχαιωμένος και δεν συντηρείται πια από την εταιρεία κατασκευής του, ενώ όσον αφορά τον τελευταίας τεχνολογίας μαγνητικό τομογράφο, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς λόγω έλλειψης χειριστή, με αποτέλεσμα τα καρδιοπαθή παιδιά που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία να παραπέμπονται σε ιδιωτικά κέντρα.