Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» αποκωδικοποίησαν οι επιστήμονες, εξηγώντας γιατί κάποιοι πεθαίνουν μετά από θλίψη ή έναν χωρισμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής αυξάνουν τα επίπεδα δύο μορίων στα καρδιακά κύτταρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της καρδιομυοπάθειας takotsubo ή «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς».

Σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς»: Νέες θεραπείες – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Η ανακάλυψη, από το Imperial College London, ανοίγει το δρόμο για νέες επιλογές θεραπείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικούς θανάτους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research.

Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» εμφανίζεται όταν ο καρδιακός μυς εξασθενείς ξαφνικά και ο αριστερός καρδιακός θάλαμος αλλάζει σχήμα.

Οι επιστήμονες είχαν εδώ και χρόνια αναρωτηθεί ποιοι είναι οι βιολογικοί παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο takotsubo. Αλλά τώρα, το συνδέουν με τα microRNAs -16 και -26a που ρυθμίζουν τον τρόπο αποκωδικοποίησης και ενεργοποίησης των γονιδίων κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων.

Αυτά τα μόρια συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος, υποδηλώνοντας ότι η μακροχρόνια δυσφορία που ακολουθείται από ένα δραματικό σοκ, θα μπορούσε να προκαλέσει το σύνδρομο.

Τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου συχνά μιμούνται αυτά της καρδιακής προσβολής και οδηγούν σε πόνο στο στήθος, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.

Η κατάσταση αυτή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1990, επηρεάζει ένα μικρό, σχετικά, ποσοστό ανθρώπων και κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Σίαν Χάρντινγκ, από το Imperial College London, δήλωσε: «Το σύνδρομο Takotsubo είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μέχρι τώρα ο τρόπος που εμφανίζεται παραμένει ένα μυστήριο. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μερικοί άνθρωποι αποκρίνονται με αυτό τον τρόπο σε ένα ξαφνικό συναισθηματικό σοκ, ενώ πολλοί άλλοι δεν το κάνουν. Η μελέτη επιβεβαιώνει πως αυτό το στρες και τα microRNA που συνδέονται με αυτό, μπορούν να προδιαθέσουν σε ένα άτομο να αναπτύξει σύνδρομο takotsubo σε καταστάσεις μελλοντικού στρες. Το άγχος έρχεται σε πολλές μορφές και χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε αυτές τις χρόνιες διαδικασίες στρες».

Ο καθηγητής Μετίν Αβκιράν, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Το σύνδρομο Takotsubo είναι ένα ξαφνικό και δυνητικά καταστροφικό καρδιακό πρόβλημα, αλλά η γνώση μας για το τι το προκαλεί παραμένει περιορισμένη. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν την παραμελημένη πάθηση και να αναπτύξουμε νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της. Αυτή η έρευνα δεν είναι μόνο ένα κρίσιμο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση αυτής της μυστηριώδους ασθένειες, αλλά θα μπορούσε επίσης να παράσχει νέους τρόπους για την ταυτοποίηση και τη θεραπεία εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο takotsubo. Χρειαζόμαστε τώρα περαιτέρω έρευνα για να προσδιορίσουμε εάν κάποια φάρμακα μπορούν να μπλοκάρουν αυτά τα microRNA και εάν θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την αποφυγή άλλων ραγισμένων καρδιών».

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν θεραπείες για την αποτροπή επανάληψης του συνδρόμου.