Παγκόσμια ημέρα γάτας σήμερα -και κάθε μέρα για όλους εμάς που αγαπάμε τα τετράποδα αυτά ζωάκια– και ας συμφωνήσουμε πως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις χνουδωτές αυτές υπάρξεις.

Έτσι, για να τιμήσουμε την σημερινή ημέρα, συγκεντρώσαμε δέκα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης από καλλιτέχνες, που αγάπησαν τις γάτες και τους έδωσαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στους πίνακές τους.

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

1. Louis Wain, The Bachelor’s Party

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Ο Louis Wain γεννήθηκε το 1860 και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Άγγλους ζωγράφους της γενιάς του. Έγινε διάσημος μέσα από τα έργα του που απεικονίζουν γάτες που ξεχωρίζουν για την ανθρωπόμορφη υπόστασή τους. Ο Άγγλος συγγραφέας H.G. Wells είχε αναφέρει μάλιστα: «Εφηύρε ένα στυλ γάτας, μια κοινωνία γάτας, έναν ολόκληρο κόσμο γάτας«. Υπάρχει μια θεωρία, πως ο Wain, που ήταν ψυχικά άρρωστος και πιθανότατα είχε σχιζοφρένεια, απέκτησε την εμμονή του με τις γάτες λόγω της ασθένειας του. Όπως και να έχει ο Louis Wain εκλέχθηκε ως πρόεδρος του National Cat Club, συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις για ζώα και για περίπου 30 χρόνια δεν σταμάτησε να δημιουργεί σχέδια αποκλειστικά με γάτες, τα οποία είναι γνωστά μέχρι και σήμερα.

2. Henriëtte Ronner-Knip, The Cat at Play

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Η Henriëtte Ronner-Knip, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ, από μία οικογένεια ζωγράφων. Έγινε γνωστή για τις ζωγραφιές της που είχαν ως θέμα τα οικόσιτα κατοικίδια και κυρίως τις γάτες. Οι ευγενείς της βικτωριανής εποχής, μάλιστα, ξεχώρισαν γρήγορα τους πίνακες της, οι οποίοι είχαν πάντα κάποιο συναισθηματικό υπόβαθρο, χωρίς μεταφορικά νοήματα, με το επίκεντρο της προσοχής να είναι στραμμένο στις ίδιες τις γάτες. Έμπνευση της αποτέλεσαν οι δικές της γάτες, την συμπεριφορά των οποίων μελέτησε μανιωδώς. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως κατασκεύασε ένα ιδανικά χτισμένο στούντιο με γυάλινη πρόσοψη, στο οποίο οι γάτες της μπορούσαν να τριγυρνούν ελεύθερα, να κοιμούνται και φυσικά να ασχολούνται με τυπικά «γατοπροβλήματα», όπως μόνο αυτές ξέρουν.

3. Franz Marc, The White Cat

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Ο Franz Marc έγινε γνωστός για τις εξαιρετικά χρωματιστές εικόνες του, που αποτυπώνουν άλογα, σκύλους και εννοείται γάτες. Τα έργα του, που μας δείχνουν τα ζώα στη φυσική τους κατάσταση (ύπνου ή περιποίησης) παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1911-1912 στο Μόναχο. Για τον ίδιο τα ζώα ήταν το ιδανικό σύμβολο της αγνότητας, της αλήθειας και της ομορφιάς. Κάτι ακόμα που κάνει τα έργα του μοναδικά, είναι ο τρόπος που έβλεπε τα χρώματα μέσα από τον συμβολικό χαρακτήρα που τους έδινε – το μπλε σήμαινε πνευματικότητα και αρρενωπότητα, το κίτρινο ευτυχία και το κόκκινο αντιπροσώπευε τη βία.

4. Bart van der Leck, The Cat

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Ο Bart van der Leck είναι κυρίως γνωστός λόγω του περιοδικού De Stijl, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής. Ωστόσο το ενδιαφέρον του για την ζωγραφική και την αρχιτεκτονική συνέβαλαν τρομερά στον τρόπο ζωής του, με αποτέλεσμα το 1916 να χρησιμοποιήσει την τεχνική της ριζοσπαστικής αφαίρεσης στα έργα του, με βάση τα χρώματα κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, η κλασική αιγυπτιακή τέχνη στο Λούβρο, ήταν αυτή που τον εντυπωσίασε και τον ενέπνευσε αργότερα να αναπτύξει ένα στυλ με εξαιρετικά απλοποιημένα μοτίβα και χρώματα. Έτσι στο έργο του The Cat, επέλεξε μόνο το μαύρο, το λευκό, το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα ώστε να απεικονίσει τη γάτα σε διάφορες οπτικές γωνίες.

5. Hiroshige II, A White Cat Playing with a String

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Ο πίνακας αυτός σχεδιάστηκε από τον Hiroshige II, ο οποίος μελετούσε και ακολουθούσε στενά το στυλ του επιτυχημένου μέντορα του Hiroshige, του οποίου πήρε και το όνομα. Το έργο μας δείχνει το πόσο στενά παρατηρούσε ο καλλιτέχνης τη γάτα του, απεικονίζοντας την με μίνιμαλ αλλά και τολμηρό τρόπο. Συγκεκριμένα βλέπουμε τη λευκή γάτα να δαγκώνει ένα μπλε κορδόνι με τα πίσω πόδια ακουμπισμένα στο έδαφος, έτοιμη να «ορμήσει». Όσοι έχουν γάτα για κατοικίδιο γνωρίζουν απόλυτα!

6. Suzanne Valadon, Raminou

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Η Suzanne Valadon υπήρξε Γαλλίδα ζωγράφος και το 1894 πήρε τον τίτλο της πρώτη γυναίκας ζωγράφου που έγινε δεκτή στην Société Nationale des Beaux-Arts. Η Valadon συνήθιζε να ζωγραφίζει πορτρέτα που απεικόνιζαν λουλούδια και τοπία που ξεχώριζαν για την έντονη σύνθεση και τα ζωηρά τους χρώματα. Τα πορτρέτα της με γυναικεία γυμνά σώματα επίσης θεωρούνται γνωστά, μιας και όντας γυναίκα, ζωγράφιζε μέσα από την γυναικεία της ματιά. Ωστόσο αγαπούμε ιδιαίτερα και τα έργα της με γάτες, τις οποίες και ζωγράφιζε αρκετά συχνά, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στον αγαπημένο της Raminou, κατά τον οποίο ονόμασε και το έργο της, μιας και απεικονίζεται ο ίδιος στη δημιουργία της.

7. Pablo Picasso, Cat Catching A Bird

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Το έργο του Picasso, Cat Catching a Bird, δημιουργήθηκε το 1939 εν μέσω πολέμου, κάτι που έκανε το ζωγράφο να επηρεαστεί, μιας και η ένταση της πραγματικότητας φαίνεται να αποδόθηκε και στη ζωγραφική του. Από τη μια το πουλί που φαίνεται στον πίνακα αγωνίζεται απεγνωσμένα να απελευθερωθεί από τον βασανιστή του και από την άλλη η γάτα φαίνεται να αναβάλει τον θάνατο του για όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να προβάλει την απόλυτη εξουσία που κατέχει. Η ουδετερότητα του φόντου είναι άλλο ένα στοιχείο που παρατείνει τη φρίκη της σκηνής.

8. Pierre Bonnard, The White Cat

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Εδώ, ο Pierre Bonnard αποφάσισε να παραμορφώσει τη γάτα του πίνακα, δίνοντας έτσι μια χιουμοριστική νότα στο έργο του. Όπως είναι φανερό από τα πρώτα σχέδια του, ο ζωγράφος πέρασε πολύ χρόνο μέχρι να αποφασίσει για το σχήμα και τη θέση των ποδιών της απεικονιζόμενης γάτας. Ο Bonnard ήταν λάτρης της ιαπωνικής τεχνικής, καθιστώντας την τολμηρή και ασύμμετρη σύνθεση κομμάτι των έργων του. Σε όλη την πορεία της καριέρας του δημιούργησε αμέτρητους πίνακες που απεικόνιζαν γάτες, άλλοτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο και άλλοτε σε ρόλο… κομπάρσων.

9. Théophile Steinlen, The Chat Noir

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Το όνομα του πίνακα προέρχεται από το όνομα ενός καμπαρέ του 19ου αιώνα στην μποέμ συνοικία της Montmartre του Παρισιού. Το The Chat Noir λοιπόν θεωρείται το πρώτο μοντέρνο καμπαρέ, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όπου οι θαμώνες του κάθονταν σε τραπέζια, έπιναν αλκοολούχα ποτά και διασκέδαζαν. Ο καλλιτέχνης Théophile Steinlen δημιούργησε αυτή την εμβληματική αφίσα με σκοπό να διαφημίσει το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που στην εποχή της ακμής του αποτελούσε παράλληλα θορυβώδη αίθουσα ζωγραφικής. Σήμερα αναπαραγωγές της αφίσας πωλούνται παντού στο Παρίσι.

10. Jeff Koons, Cat on a Clothesline

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Οι πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης

Ο Jeff Koons δημιούργησε αυτό το έργο, αποκαλώντας τον «μια σύγχρονη σταύρωση». Πρόκειται για ένα γιγάντιο γλυπτό, με διαστάσεις 312,4 x 279,4 x 127 εκ. Βλέποντας το έργο τα συναισθήματα είναι σίγουρα ανάμεικτα και οι απόψεις διίστανται, μιας και κάποιοι ισχυρίζονται πως βλέπουν απλώς μια χαριτωμένη γατούλα μέσα σε μια κάλτσα, ενώ άλλοι παρομοιάζουν τη γάτα με έμβρυο και την κάλτσα με μήτρα, μιας και βγάζει μια πηγαία αίσθηση προστασίας. Όποια κι αν είναι η άποψή σας, αυτή είναι σίγουρα μία από τις πιο διάσημες γάτες στην ιστορία της τέχνης -ίσως λόγω των αντικρουόμενων συναισθημάτων που προκαλεί.