Κάθε δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κάποιοι παντρεμένοι (και λιγότεροι εργένηδες) γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου. Γιατί; Εξαιρετική ερώτηση. Ίσως γιατί κάποιος στο μακρινό 1981 στην Αμερική σκέφτηκε: “Δεν φτάνει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας προσθέσουμε μία ακόμα μέρα γεμάτη υποχρεώσεις και λουλούδια”. Έτσι, το 1983 θεσπίστηκε και επίσημα – προφανώς χωρίς να ρωτήσουν όσους βρίσκονται σε γάμο άνω της δεκαετίας.

Μια Ιστορία Αγάπης (ή Επιβίωσης)

Ο θεσμός του γάμου μετρά χιλιάδες χρόνια – περίπου 4.000, αν πιστέψουμε τους αρχαιολόγους που ανακάλυψαν το πρώτο γαμήλιο συμβόλαιο στη Μεσοποταμία. Εκεί ο γάμος δεν ήταν “θα ζήσουμε μαζί για πάντα από αγάπη”, αλλά μάλλον “θα ενώσουμε τις περιουσίες μας, και βλέπουμε”. Κάτι σαν τα σημερινά προγαμιαία σύμφωνα, αλλά με περισσότερη… ιδιοκτησία γης.

Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, ο γάμος ήταν απλώς μια επιχειρηματική συμφωνία. Στον Μεσαίωνα έγινε πιο “ρομαντικός”, δηλαδή απλά προστέθηκαν περισσότερα δώρα και προίκα. Στο Βυζάντιο, ο θρησκευτικός γάμος καθιερώθηκε επίσημα, ενώ στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος ήρθε μόλις το 1982 – γιατί μέχρι τότε, αν δεν σε πάντρευε παπάς, ήσουν μισός άνθρωπος στα μάτια της κοινωνίας.

Γάμος: Ο Τρόπος να Κάνεις Bungee Jumping Χωρίς Σχοινί

Οι άνθρωποι παντρεύονται για πολλούς λόγους: αγάπη, οικονομική ασφάλεια, κοινωνική καταξίωση ή επειδή “έφτασε η ώρα” (σύμφωνα με τη γιαγιά). Σήμερα, το μυστήριο έχει εξελιχθεί σε υπερπαραγωγή. Δεκάδες καλεσμένοι, φωτογράφοι, drones, στολισμοί, μπομπονιέρες-έργα τέχνης και το άγχος “μην ξεχάσουμε να ταΐσουμε τους θείους από το χωριό”.

Υπάρχουν και πιο extreme καταστάσεις, όπως γάμοι bungee jumping, υποβρύχιοι γάμοι ή γάμοι σε ύψος 10.000 ποδιών (προφανώς για να έχεις εύκολη έξοδο αν το μετανιώσεις).

Ο Γάμος Είναι το Καλύτερο Αντικαταθλιπτικό! (Λένε… οι Επιστήμονες)

Αν πιστέψουμε τις έρευνες, ο γάμος κάνει καλό στην υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου Berkeley αποκάλυψε ότι οι παντρεμένοι είναι πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η αγάπη μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα ακόμα και 20 χρόνια μετά τον γάμο. Ναι, καλά διαβάσατε. Κάποιοι ζουν το “και έζησαν αυτοί καλά”, χωρίς να καταλήξουν να επικοινωνούν μόνο μέσω post-it στο ψυγείο.

Τελικά, Γιορτάζουμε ή Αναρωτιόμαστε “Τι Κάναμε;”

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου είναι ένας καλός λόγος να σκεφτούμε γιατί παντρευόμαστε. Για τους αισιόδοξους, είναι η επιβεβαίωση της αγάπης και της συντροφικότητας. Για τους ρεαλιστές, είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι το “μαζί για πάντα” σημαίνει να συμβιβάζεσαι ανάμεσα σε διαφορετικά γούστα τηλεόρασης, τρόπους ανατροφής παιδιών και θερμοκρασίες δωματίου.

Είτε το γιορτάζεις με ρομαντικό δείπνο είτε με βλέμμα απορίας, η ημέρα αυτή είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι ο γάμος είναι ένας θεσμός αρχαίος, ριψοκίνδυνος, αλλά τελικά – για κάποιους – αξίζει το ρίσκο. Αν όχι, υπάρχει πάντα η επιλογή του “single and fabulous”. Cheers!

Διαβάστε ακόμη: