Το καλύτερο ξεκίνημα του έτους για τις αποδόσεις των ομολόγων συμβάλλει στην ενίσχυση ενός άνευ προηγουμένου κύματος πώλησης χρέους από κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ύψους άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έως τις ασιατικές εταιρείες και τα κράτη των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς νέων εκδόσεων ανθεί, εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που έχει δει τα παγκόσμια ομόλογα όλων των ειδών να σημειώνουν άνοδο 4,1% στην αρχή του έτους, την καλύτερη επίδοση σε στοιχεία που εκτείνονται από το 1999.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για πολλούς, τα ομόλογα φαντάζουν ολοένα και πιο ελκυστικά αφού η ιστορική καταστροφή του περασμένου έτους οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (υψηλά 14ετίας), κυρίως λόγω της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που προσφέρει τη δυνατότητα για «σίγουρα» κέρδη, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Η έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης παγκοσμίως έφτασε τα 586 δισ. δολάρια έως τις 18 Ιανουαρίου. Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Η αύξηση των τιμών των ομολόγων έχει εξήγηση κατά την άποψή μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες με επενδυτική βαθμίδα», τονίζει ο Ομάρ Σλιμ, συνεπικεφαλής στην PineBridge Investments. «Τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι σε γενικές γραμμές σταθερά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η απότομη στροφή που βλέπουμε στις κινεζικές πολιτικές θα παράσχει μια πολύ αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετριάζοντας ορισμένους από τους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές και παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη».

Επιφυλάξεις

Το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αγγίξουν το 10%, φέτος μετά τη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και μισό αιώνα το 2022, ενώ η έκδοση χρέους σε ευρώ σπάει ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας περίπου 39% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ πλέον δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά ατελείωτη όρεξη για χρέος.

«Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία και τα κέρδη», υπογραμμίζει η Παουλίν Κρίσταλ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Kapstream Capital στο Σίδνεϊ. «Ωστόσο, η συζήτηση για εμάς έχει μετατοπιστεί από την προστασία του χαρτοφυλακίου πέρυσι σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση όπου εξετάζουμε επίσης πώς να συμμετάσχουμε στο ράλι της αγοράς» συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: