Από τις 11 Μαρτίου λέγαμε ότι το περίφημο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί ουσιαστικά ένα τερατούργημα, γιατί αντί να λύνει προβλήματα πάει να δημιουργήσει έναν υδροκέφαλο αχανή οργανισμό, που θα “πνιγεί” στις ίδιες του τις ευθύνες για το Περιβάλλον, την ενέργεια και τα νερά, με…αποσμητικό τα απόβλητα.

Ήδη, το πολυνομοσχέδιο αυτό δέχεται ευθείες βολές και σφοδρή κριτική από παντού, ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές και φορείς, δημάρχους και παράγοντες που κινούνται στο ίδιο πολιτικό μήκος κύματος με το κυβερνών κόμμα. Αντιδρούν βέβαια και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Και για το λόγο αυτό αναβλήθηκε χθες η ψήφισή του και πάει για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο τότε σχόλιό μου ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι “Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αποσκοπεί το τσουβάλιασμα σε μία αρχή, δύο πολύτιμων αγαθών – του νερού και της ενέργειας – μαζί με ένα άσχετο σε καθαρά κοινωνική βάση βρώμικο προϊόν, που προέρχεται από κάθε είδους δραστηριότητα σε στεριά και θάλασσα, τα απόβλητα.

Και πραγματικά, πέραν όσων αναφέρει ή καταγγέλλει η αντιπολίτευση στο σύνολό της, δεν ξέρω ποιου ή ποιων λευκών κολάρων ιδέα ήταν, να διαλυθεί η σημερινή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και να μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων)”

Αντιδράσεις όμως και μάλιστα έντονες και με οξείες αιχμές υπήρξαν και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, με χαρακτηριστικότερο το κύριο άρθρο της “Καθημερινής”, που το παραθέτω αυτούσιο, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του: Τίτλος:”Ένα βιαστικό νομοθέτημα” και ακολουθεί το κείμενο-πολιτική μαχαιριά: “Το ούτως αποκαλούμενο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποτελεί ένα παράδειγμα πολύ κακής νομοθεσίας. Χωρίς καμία σοβαρή προεργασία ή μελέτη, προωθούνται αλλαγές που αφορούν την καρδιά της προστασίας του περιβάλλοντος στον τόπο μας. Η βιασύνη με την οποία προωθήθηκε δημιουργεί εύλογες απορίες, όπως και το γεγονός ότι πολλές διατάξεις του μοιάζουν –ακόμη και στον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή– ως ικανοποίηση σειράς ρουσφετιών και φωτογραφικές ρυθμίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, πριν κερδίσει τις εκλογές, σαν ένας πολιτικός που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και δίνει μεγάλη σημασία στο περιβάλλον. Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος είναι επιβεβλημένη σε μια στιγμή που οι πολίτες θέλουν τον πρωθυπουργό να νομοθετεί και να κυβερνά χωρίς συμβιβασμούς με το χθες, πιστό σε όσα πρέσβευε ως βουλευτής”.

Μετά από αυτά και πολλά άλλα που έχουν διαδραματιστεί στο παρασκήνιο και δεν λέγονται ή δεν γράφονται, μάντης δεν είμαι, αλλά προβλέπω οριστική απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς θίγει το κέντρο της προσωπικής σφραγίδας της πολιτικής του ίδιου του πρωθυπουργού.

Διαβάστε περισσότερα