Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός, απειλώντας να κλείσει την τελευταία κύρια οδό διαφυγής για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στο μονοπάτι της εισβολής τους, που διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα της.

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο ή το Χάρκοβο, η Ρωσία προσπαθεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, που αποτελείται από δύο ανατολικές επαρχίες, τις οποίες η Μόσχα διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Η Ρωσία έχει διοχετεύσει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή, επιτίθεται από τρεις πλευρές σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στις «δίδυμες» πόλεις Σεβεροντόνετσκ και Λισιχάνσκ.

Η πτώση τους θα άφηνε ολόκληρη την επαρχία Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο – βασικός στόχος του Κρεμλίνου.

«Οι κατακτητές βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντόνετσκ και την περιοχή του Λουχάνσκ, καταστρέφοντας 47 τοποθεσίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 38 κατοικιών και ενός σχολείου. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού, πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν», ανέφερε η Κοινή Ομάδα Εργασίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν, τέσσερα τανκ και τέσσερα drones καταστράφηκαν και 62 «εχθρικοί στρατιώτες» σκοτώθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «υπερτερούν κατά πολύ από εμάς» σε ορισμένες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Καθώς η Μόσχα επιδιώκει να εδραιώσει την κυριαρχία της στα εδάφη που έχει καταλάβει, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης ρωσικών διαβατηρίων και υπηκοότητας για τους κατοίκους των περιοχών που καταλήφθηκαν πρόσφατα.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό κοινοβούλιο κατάργησε το ανώτατο όριο ηλικίας για κατάταξη και θητεία στο στρατό την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντικατάστασης των χαμένων στρατευμάτων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι, σχολίασε: «Δεν έχουν πλέον αρκετούς νεαρούς άνδρες, αλλά έχουν ακόμα τη θέληση να πολεμήσουν».

Ο Ζελένσκι είπε αυτή την εβδομάδα ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί μόνο με απευθείας συνομιλίες μεταξύ του ίδιου και του Πούτιν.

Μαζικοί τάφοι και επισιτιστική κρίση

Στο Λισιχάνσκ, την ίδια ώρα, η αστυνομία συλλέγει σορούς ανθρώπων για να τις θάψουν σε ομαδικούς τάφους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι. Περίπου 150 άνθρωποι έχουν ταφεί σε έναν ομαδικό τάφο σε μια συνοικία, πρόσθεσε.

Οικογένειες ανθρώπων που είναι θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μια εκ νέου ταφή μετά τον πόλεμο και η αστυνομία εκδίδει έγγραφα που επιτρέπουν στους Ουκρανούς να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά θανάτου για τους αγαπημένους τους, είπε ο Γκαϊντάι.

Η Μόσχα έχει αποκόψει από τη νότια Ουκρανία πλοία που κανονικά θα εξήγαγαν σιτηρά και ηλιέλαιο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανεβάζοντας τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Αφρικανική Ενωση προέτρεψε τις δύο χώρες να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων για να αποφευχθεί ο εκτεταμένος λιμός.

Η Ρωσία κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για την επισιτιστική κρίση. Είπε την Τετάρτη ότι ήταν έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα ώστε να φύγουν από την Ουκρανία, αλλά ήθελε να αρθούν οι κυρώσεις σε αντάλλαγμα.

 

Κρατούμενοι 8.000 αιχμάλωτοι πολέμου

Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που κρατούνται στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες» του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ ανέρχονται σε περίπου 8.000, δήλωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι. Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς στην επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, αλλά έχουμε επίσης αρκετούς, και τώρα ο συνολικός αριθμός είναι κάπου στην περιοχή των 8.000. Είναι πολλοί, και κυριολεκτικά εκατοντάδες προστίθενται καθημερινά», είπε.