Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ένας πολύ αποτελεσματικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε ο σύμβουλός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Μιχαήλο Ποντολιάκ κατά την διάρκεια ενημέρωσης μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform

«Ο ίδιος είναι πολύ αποτελεσματικός διαμεσολαβητής μεταξύ των αντιπροσωπειών. Δηλαδή εν μέρει συντονίζει την διαδικασία, από την άποψη να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση κατά την έναρξη. Δηλαδή, όταν μια πλευρά λέει κάτι και η άλλη πλευρά δεν είναι τόσο ξεκάθαρη γι’ αυτό, από την άποψη της υλικοτεχνικής υποδομής της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Όσον αφορά στην δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, είναι περισσότερο, εικασίες, συνωμοσιολογικές εκδοχές, οι οποίες στοχεύουν να ασκήσουν πιέσεις στις αντιπροσωπείες και τις εμποδίζουν να συγκεντρωθούν στην ουσία και όχι στην φόρμα.

Όπως είχαν γράψει οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Bellingcat, τρία μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από χημική ουσία. Ενας εξ αυτών ήταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Επίσης μέσα ενημέρωσης είχαν γράφει ότι είχε δηλητηριαστεί και το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ. Ωστόσο ο Ουμέροφ διέψευσε την είδηση αυτή και διαβεβαίωσε ότι είναι καλά. Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης ότι όλα τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεργάζονται κανονικά.

Αίτημα των Τατάρων της Κριμαίας

Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να οδηγήσει τα μέρη προς μια συμφωνία, είπαν οι απεσταλμένοι, προτού το Κρεμλίνο διαψεύσει αυτές τις ελπίδες σήμερα λέγοντας ότι δεν είδε τίποτα «υποσχόμενο».

Ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία. εξήγησε ότι η χώρα του απαιτεί μια «διεθνή συμφωνία» που να εγγυάται την ασφάλειά της και πρότεινε να «εξαιρούνται προσωρινά» από τις διαπραγματεύσεις η Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η ρωσική πλευρά απαιτεί από την πλευρά της η συμφωνία να περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και την ανεξαρτησία των δύο αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% έως το 15% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, είχε μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 2014 από τη Ρωσία, η νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, η Μόσχα απαγόρευσε το Μαζλί, χαρακτηρίζοντας το εξτρεμιστική οργάνωση, και συνέλαβε δεκάδες εκπροσώπους αυτής της εθνοτικής ομάδας, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 30.000 Τατάροι, περισσότερο από το 10% της κοινότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Μουσταφά Τζεμίλεφ, έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη στην Ουκρανία