Σήμερα (26/04), ο Πρόεδρος της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι είχε μία «μακρά και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα παρέχει ώθηση στις σχέσεις του Κιέβου με το Πεκίνο.

«Είχα μία μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο (σ.σ. της Κίνας) Σι Τζινπίνγκ. Πιστεύω ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και ο διορισμός του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή των δύο ανδρών, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022. Ο κ. Ζελένσκι δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης, όπως ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερς. Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε την είδηση, χωρίς πληροφορίες για ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, Σεργκίι Νικιφόροφ, τόνισε ότι η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καλέσει δημοσίως τον Σι Τζινπίνγκ να έλθει σε επαφή μαζί του, αφού η Κίνα διακίνησε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε πως «η επικοινωνία των δύο ανδρών επιδεικνύει την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις και το αίσθημα ευθύνης της, ως μεγάλου κράτους». «Η πράξη της Κίνας, προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ήταν ανοιχτή και έντιμη», υπογράμμισε ο Γιού Τζουν, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Ευρασιατικής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: