Το Αλγέρι, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, αποφάσισε να ανοίξει ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο, η οποία παρέμενε κλειστή από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η κίνηση έχει σκοπό την υπεράσπιση «των συμφερόντων του κράτους της Αλγερίας σε αυτή τη χώρα, καθώς και των Αλγερινών» που ζουν εκεί, τονίσθηκε.

Το άνοιγμα της διπλωματικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής στην οποία θα τεθεί επιτετραμμένος, θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν». Η δραστηριότητα της πρεσβείας στο Κίεβο είχε «ανασταλεί, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας», σύμφωνα με την αλγερινή διπλωματία.

Πριν από τρία 24άωρα (24/02), ο Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Ταμπούν, είχε ήδη αναγγείλει την απόφαση του Αλγερίου να ανοίξει ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Ο κ. Ταμπούν σημείωσε ότι οι αλγερινορωσικές σχέσεις είναι «γνωστές σε όλους», ενώ, χαρακτήρισε τους δεσμούς με την Ουκρανία ως «κανονικούς».

Το Αλγέρι και η Μόσχα διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, που ανάγονται στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2021, οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο κρατών έφθασαν σε αξία τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο στρατιωτικό πεδίο, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχουν 23 πετρελαιοπαραγωγά κράτη, καθώς και το Φόρουμ Κρατών Εξαγωγέων Αερίου (GECF).

Διαβάστε ακόμη: