«Θα συνεχίσουμε τις σημαντικές επενδύσεις που έχει κάνει ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια σε οπτικές ίνες, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητική τηλεόραση. Αλλά προτεραιότητά μας θα είναι η επιτάχυνση της απόδοσης αυτών των επενδύσεων».
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Νεμπής στην πρώτη του τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ως πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ, θέτοντας παράλληλα ως στόχο να καταστεί η εταιρεία ένας από τους σημαντικότερους digital players σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Νεμπής στην τοποθέτησή του παρείχε μια πολύ πρώιμη περιγραφή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον νέο του ρόλο ως επικεφαλής του ΟΤΕ.
Οι αναλυτές άκουσαν τον CEO του ομίλου να αναφέρει πως θα διατηρηθεί η εστίαση στους τρεις βασικούς μοχλούς ανάπτυξης, την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας, τα δίκτυα κινητής και τη συνδρομητική τηλεόραση, με τη διαφοροποίηση της πρόθεση να επιταχύνει την κεφαλαιακή αποτίμηση αυτών των επενδύσεων.
«Οι πρωτοβουλίες που έχουμε ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης όγκου χονδρικής οπτικής ίνας και της κοινής χρήσης περιεχομένου συνδρομητικής τηλεόρασης, είναι αντιπροσωπευτικές των κατευθύνσεων που θέλουμε να ακολουθήσουμε«, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Νεμπής έθεσε 5 προτεραιότητες και εκτίμησε πως στο FTTH το επερχόμενο κουπόνι Gigabit για επιδότηση νέων γραμμών σύνθεσης οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι θα επιταχύνει την απορρόφηση και τη διείσδυση του FTTH στην Ελλάδα, ενώ η συμφωνία χονδρικής για τις εκπτώσεις όγκου θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να βελτιώσει σημαντικά τη χρήση της υποδομής του ομίλου σε χονδρική βάση. Το κουπόνι αναμένεται να ξεκινήσει να διατίθεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Αντίστοιχα, στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης, ο κ. Νεμπής εστίασε στη συμφωνία αμοιβαίας ανταλλαγής αθλητικού περιεχομένου με τη Nova που όπως είπε θα συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της πειρατείας και στην ανάπτυξη ολόκληρης της αγοράς, καθώς και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος. O CEO του ΟΤΕ χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία καθώς μειώνενται σημαντικά το κίνητρο για την αναζήτηση πειρατικών συνδέσεων.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της αγοράς στο σύνολό της, όχι μόνο για τον ΟΤΕ, ενώ υποστηρίζουν και την ψηφιοποίηση της χώρας, η οποία είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο. Και το περιθώριο ανάπτυξης σε αυτούς τους τομείς παραμένει σημαντικό, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους της όσον αφορά τις οπτικές ίνες και τη συνδρομητική τηλεόραση ως ποσοστό διείσδυσης ευρυζωνικών πελατών», ανέφερε δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής του Ομίλου.
Όσον για τον τρίτο μοχλό ανάπτυξης, την κινητή τηλεφωνία, ο κ. Νεμπής ανέφερε πως οι επιδόσεις του ΟΤΕ δείχνουν ξεκάθαρα ότι παραμένει στο σωστό δρόμο και ότι η στρατηγική «περισσότερο για περισσότερα» αποδίδει καρπούς. Παράλληλα, για τον τέταρτο μοχλό ανάπτυξής, προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ΟΤΕ στην αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, ενισχύοντας τον ρόλο του ομίλου ως IT Integrator μέσω της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων και της ενίσχυσης των σχέσεων του με τους πελάτες από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Τέλος ως πέμπτη προτεραιότητα ο κ. Νεμπής σημείωσε πως ο ΟΤΕ θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας και παραγωγής, αξιοποιώντας την απλοποίηση, την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση του τρόπου αλληλεπίδρασης με τους πελάτες, καθώς και του τρόπου με τον οποίο χτίζει, διευθύνει και λειτουργεί την επιχείρηση εσωτερικά.
Ως απώτερο στόχο, έβαλε τον πήχη ψηλά αναφέροντας πως «το όραμά μας για το επόμενο στάδιο στο ταξίδι του ΟΤΕ είναι να τον κάνουμε έναν από τους ψηφιακούς παίκτες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης στην Ευρώπη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται σήμερα σε ιδανική θέση για να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους πελάτες του, για τους μετόχους του και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία την επόμενη περίοδο».
Τι είδαν οι αναλυτές
Η διοίκηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2024 σημείωσε πως το CAPEX έχει τοποθετηθεί μεταξύ 610 εκατ. και 620 εκατ. ευρώ, με αιχμή την ανάπτυξη των υποδομών FTTH με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2027. Σημειώνεται πως οι επενδύσεις για την επόμενη τριετία θα κινηθούν ετησίως σε αυτά τα επίπεδα, πέριξ των 600 εκατ. ευρώ. Επίσης για το 2024 η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί το στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 470 εκατ. ευρώ. Περίπου με το ποσό αυτό να αποτυπώνει τις υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, καθώς και τις αδύναμες ταμειακές ροές στην Ρουμανία.
Συνολικά, για τις επιδόσεις στο τρίμηνο οι αναλυτές της NBG Securities τονίζουν ότι τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του ΟΤΕ ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι σε μεγάλο βαθμό ώριμος και δεν υπάρχουν εμφανείς σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης εσόδων ή σημαντικές πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους.
Ωστόσο, αναφέρει υπάρχουν σημαντικά ποιοτικά στοιχεία στα αποτελέσματα του ΟΤΕ 2ου τριμήνου που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα θεμελιώδη. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής τονίζουν πως η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με discount 10% έναντι των ανταγωνιστών του σε όρους EV/προσαρμοσμένο EBITDA (AL), με επίμονα χαμηλή μόχλευση (0,4x αντί. EBITDA AL έναντι 2,2x του ανταγωνισμού), συνεπής παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών στην περιοχή των 500 εκατ. ετησίως (παρά το σημαντικό CapEx) και μια σημαντική ετήσια απόδοση για τους μετόχους με περιορισμένο συνολικό downrisk, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης παγκόσμιας γεωπολιτικής, μακροοικονομικής και επενδυτικής αστάθειας.
Αντίστοιχα, οι αναλυτές της ΑΧΙΑ αναφέρουν πως ο ΟΤΕ εμφάνισε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων, βοηθούμενο από την αύξηση των εσόδων από το ICT και την κινητή τηλεφωνία, αλλά τα αυξημένα έξοδα και η επίδραση του μείγματος πίεσαν το περιθώριο EBITDA. Προς την κατεύθυνση αυτή η διοίκηση είπε ότι η κρατική επιδότηση FTTH θα βελτιώσει την ανάπτυξη ιδιαίτερα το 4ο τρίμηνο του 2024.
Η ΑΧΙΑ αναμένει ήπια ευνοϊκούς ανέμους από την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης FTTH που θα συνεχιστεί και το 2025 και εκτιμά πως οι δραστηριότητες ICT θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές και τα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο πρόκειται για μια δραστηριότητα χαμηλότερου περιθωρίου. Η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία και η αυξημένη ορατότητα για το πλάνο για του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες για τον ΟΤΕ στο μέλλον, καταλήγει η AXIA.