Όταν πριν μια μόλις εβδομάδα, τόσο από την εβδομαδιαία εφημερίδα AXIANEWS όσο και από τις στήλες του radar.gr επιμέναμε πως η εν εξελίξει διεθνής – χρηματιστηριακή κατά βάση –, οικονομική κρίση δεν έχει καμία σχέση με το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της Lehman Brothers και σε μικρό βαθμό θα επηρεάσει τις αγορές , γνωρίζαμε ότι αναλαμβάνουμε ένα μεγάλο ρίσκο.
Όχι επειδή «έτσι μας άρεσε», αλλά με βάση στοιχεία τα οποία και παραθέσαμε.
Γιατί βλέπαμε ότι σε αντίθεση με το 2008 , αυτή τη φορά το διεθνές «σύστημα» αφενός μεν διέθετε τις άμυνες και αφετέρου αντέδρασε άμεσα και με σοβαρά μέτρα ανάσχεσης.
Επισημάναμε επιπρόσθετα ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , ίσως να είναι η τελευταία για φέτος, εκτιμώντας την ως « διττή ανάγνωση της τελευταίας αύξησης του Euribor» .
Τονίζαμε παράλληλα ότι για αυτό το λόγο πιθανότατα «η κρίση – προβάλλει – ως παράθυρο ευκαιρίας για χιλιάδες δανειολήπτες»,
Από την άλλη παρατηρούσαμε , το σύνολο – σχεδόν- των εγχωρίων μέσων ενημέρωσης να περιγράφουν σενάρια απόλυτης καταστροφής καταβαράθρωσης των χρηματιστηρίων και κατάρρευσης των οικονομιών.
Οι σχολιαστές εκτιμούσαν πιθανόν , ότι τα σημαντικά διαχειριστικά – και άλλα – προβλήματα μιας μεγάλης τράπεζας , όπως η ελβετική Credit Lyonnais, θα κατίσχυαν κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων και θα οδηγούσαν τις αγορές σε πολύμηνη αβεβαιότητα.
Χθες η πλειοψηφία των μετοχών και των δεικτών στη Wall Street αλλά και σε πολλά άλλα μεγάλα χρηματιστήρια , έδειξε να μη συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή και σημείωσε άνοδο. Αν και η λύση που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελβετικής τράπεζας «σηκώνει συζήτηση» , οι αγορές εκτίμησαν ψύχραιμα πως υπάρχει διάθεση , θέληση και αποφασιστικότητα από το όλο «σύστημα» , ώστε αποκατασταθούν οι διεθνείς ισορροπίες και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Την εκτίμηση αυτή ασπάζεται και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο CNBC επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα διεθνώς , διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα κι ότι οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.
Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Είπε συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος:
Για το τραπεζικό σύστημα:
« Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό.»
Για τα επιτόκια:
« Με τις καθοδηγητικές ενδείξεις που παρέχουμε, είχαμε γνωστοποιήσει ότι θα γινόταν αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, και αυτό κάναμε. Για το μέλλον, δεν θα παρέχουμε πλέον καθοδηγητικές ενδείξεις. Στο εξής θα αποφασίζουμε σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία» .
Για την κρίση:
«Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» .
Για ενεδεχόμενο πρόβλημα:
«Οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρότερες σήμερα. Έχουν τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που είχαν τότε. Έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και επίσης οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα. Οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) δεν έδειξαν προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συνεπώς, η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα είναι πολύ μικρή»
Για την εξαγορά της GREDIT LYONNAIS:
«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία. Και αυτό το θεωρήσαμε ευπρόσδεκτο».