Καταλυτικός παράγοντας για τον βαθμό αλλά και τον χρόνο μιας περαιτέρω επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να αποτελέσει η επικείμενη κάθοδος του ερευνητικού «Oruc Reis» από τη Μαύρη Θάλασσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Από ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός κλίματος έντασης, ανάλογου με εκείνο του 2020, όταν Ελλάδα και Τουρκία είχαν βρεθεί στα πρόθυρα μιας πολεμικής αντιπαράθεσης.

Yunus

H Τουρκία εξέδωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας Navtex, μέσω της οποίας δεσμεύει θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων από το ερευνητικό πλοίο «Yunus». Η Navtex έχει ισχύ μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου, αν και μέχρι προχθές Παρασκευή τουλάχιστον το πλοίο παρέμενε δεμένο στο Karaburum (πρώην Μέλαινα) στο άκρο της χερσονήσου Ερυθραίας απέναντι από τη Φώκαια. Αξιοποιώντας την παρουσία του «Yunus» στο Βόρειο Αιγαίο, η Αγκυρα προχώρησε παράλληλα την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη στη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων και μάλιστα με πραγματικά πυρά στον κόλπο του Ξηρού.

Στη συγκεκριμένη άσκηση έλαβαν μέρος σημαντικές μονάδες του τουρκικού στόλου, με τουλάχιστον τρεις εξ αυτών (τορπιλάκατοι) εν συνεχεία να κινούνται με κατεύθυνση νότια προς το Αιγαίο Πέλαγος, με σκοπό, πιθανόν (όπως αξιολογήθηκε από επιτελείς του Πενταγώνου) να αποτελέσουν τα πλοία συνοδείας του «Yunus» όταν αποφασιστεί να αφήσει το αγκυροβόλιό του.

Σχολιάζοντας την τουρκική κινητικότητα των τελευταίων ημερών και επί του επιχειρησιακού πεδίου, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τόνιζαν ότι η χώρα μας κατά την τρέχουσα εβδομάδα φρόντισε να στείλει ηχηρά μηνύματα ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού μας Ναυτικού προς την Αγκυρα, τόσο μέσω της ονοματοδοσίας των νέων φρεγατών [email protected] που πρόκειται να αποκτήσει σύντομα το Π.Ν. όσο και μέσω της ένταξης στο δυναμικό του στόλου τής 7ης κατά σειρά σύγχρονης πυραυλακάτου τύπου Super Vita, «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Ως μήνυμα προς την Αγκυρα θα πρέπει να θεωρείται επίσης και η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το πρωί στο Ναυτικό Οχυρό του Σκαραμαγκά.

Η αρχική ώρα της τελετής μάλιστα άλλαξε με αίτημα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθεί σε αυτή και ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Μητσοτάκης να σημειώσουμε πως αξιοποίησε την παρουσία του εκεί για να αναφερθεί στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ. και στην περαιτέρω ενίσχυσή τους με τα υπό υλοποίηση εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας με νόημα πως «τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα», «τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα» και «η Ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται».

Η κάθοδος

Εξοπλισμένο με ανθυποβρυχιακά αμυντικά συστήματα, με νέο λογισμικό που πλέον αναβαθμίζει από δισδιάστατη σε τρισδιάστατη τη δυνατότητά του απεικόνισης του βυθού και σχεδόν διπλάσια εμβέλεια καλωδίων, το «Oruc Reis» είναι αυτή τη στιγμή ίσως ένα από τα πλέον σύγχρονα ερευνητικά σκάφη στον κόσμο, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του «Oruc Reis» τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι του Πενταγώνου, η αναβάθμιση λογισμικού του «Oruc Reis» και η απόκτηση της δυνατότητας να πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι το τουρκικό σκάφος σχεδιάζει να πλεύσει ή ακόμη και να απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής ΑΟΖ  πλησίον του Καστελόριζου και αυτό γιατί η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι η μόνη για την οποία η Τουρκία δεν έχει τρισδιάστατη απεικόνιση του βυθού της.

Διαβάστε ακόμη: