Οι εταιρείες κρυπτογράφησης είναι απογοητευμένες στις ΗΠΑ η κυβέρνηση για την έλλειψη σαφών κανόνων για τον κλάδο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον εταιρειών ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με πολλά στελέχη που μίλησαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι ΗΠΑ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ή ένα σύνολο κανονισμών που να επιτρέπει στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και blockchain να λειτουργούν χωρίς φόβο ότι θα στοχοποιηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX πέρυσι, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει εντείνει τα μέτρα επιβολής κατά αυτών των εταιρειών.

Την Τετάρτη, η SEC έστειλε μια ειδοποίηση Wells στο ανταλλακτήριο Coinbase, προειδοποιώντας την εταιρεία ότι είχε εντοπίσει πιθανές παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ περί κινητών αξιών. Η SEC αποκάλυψε επίσης κατηγορίες απάτης και μη καταχωρημένων τίτλων εναντίον του ιδρυτή της κρυπτογράφησης Justin Sun και διασημοτήτων που ενέκριναν τα ψηφιακά νομίσματα που ωθούσε.

Η SEC βρίσκεται επί του παρόντος σε νομικές διαμάχες με διάφορες άλλες εταιρείες, όπως η Ripple, η Genesis και η Gemini.

«Αισθάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει συνεργασία», δήλωσε στο CNBC ένα ανώτερο στέλεχος κρυπτογράφησης στο  Blockchain Week του Παρισιού, επιθυμώντας να διατηρήσει ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος. «Είναι πολύ απογοητευτικό για τους παίκτες που κινούνται όλη την ώρα τυπικά στην αγορά».

Ο Joe Lubin, Διευθύνων Σύμβουλος της ConsenSys και συνιδρυτής του Ethereum, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι το οικοσύστημα της κρυπτογράφησης ήταν «γενικά απογοητευμένο».

«Νομίζω ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την SEC να παίζει αυτό το παιχνίδι τιμωρίας των ανθρώπων που εξακολουθούν να επιβιώνουν. Και είναι λίγο, ξέρετε, κάτι το απογοητευτικό να παρατηρείς», είπε ο Nicolas Cary, πρόεδρος του Blockchain.com.

Η έλλειψη σαφών κανονισμών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τις οδηγήσει πίσω σε σχέση με άλλε περιοχές

Τα στελέχη έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη σαφών κανονισμών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τις οδηγήσει πίσω από άλλες χώρες και δικαιοδοσίες.

Είναι καθήκον, νομίζω, στο Κογκρέσο να δημιουργήσει πραγματικά ένα νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει σωστά τα κρυπτονομίσματα, επειδή… η κρυπτογράφηση είναι εδώ για να μείνει“, δήλωσε ο Linch.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σταθμίζουν πώς να ρυθμίσουν τα κρυπτονομίσματα.

Μέρη όπως η Ελβετία και το Ντουμπάι έχουν διαφημιστεί ως προορισμοί φιλικοί προς την κρυπτογράφηση με ευνοϊκούς κανονισμούς.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται φέτος να εισαγάγει τον κανονισμό Markets in Crypto-Assets ή MiCA, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εισάγει ορισμένους κανόνες μέσα και γύρω από τις εταιρείες ψηφιακών νομισμάτων.

Όταν ρωτήθηκε από το CNBC εάν οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από άλλες δικαιοδοσίες στην οικονομία κρυπτογράφησης, η Monica Long, πρόεδρος της Ripple, είπε: «Νομίζουμε πως ναι».

«Η Ευρώπη αναδεικνύεται πραγματικά ως ηγέτης όσον αφορά τη θέσπιση πραγματικά σαφών κανονισμών και κανόνων που επιτρέπουν στις εταιρείες κρυπτογράφησης και επίσης στην παραδοσιακή χρηματοδότηση να αγκαλιάσουν την κρυπτογράφηση», είπε ο Long.

Η πρόεδρος του Ripple αναφέρθηκε στο MiCA, έναν νόμο που απαιτούσε τη συμφωνία και των 27 εθνών που αποτελούν την ΕΕ, αποκαλώντας το “αξιοπρόσεκτο όταν οι ΗΠΑ έχουν μία κυβέρνηση και δεν μπορούν να συνεννοηθούν”.

Διαβάστε περισσότερα