Δύο ορειβάτες στο Όρος Λασιθίου στην Κρήτη είδαν ένα γύπα ακινητοποιημένο σε ένα χαντάκι.

Δύσκολα συναντάει κανείς ένα τέτοιο εντυπωσιακό πτηνό στο δρόμο του, αφού συνήθως πετάει ψηλά και αγέρωχα. Ο συγκεκριμένος όμως φαινόταν ταλαιπωρημένος και φοβισμένος, ενώ οι κινήσεις του γίνονταν με δυσκολία.

Οι δύο ορειβάτες από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λασιθίου μετέφεραν τον γύπα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο τμήμα Περίθαλψης Άγριων Ζώων, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα νεαρό πτηνό, το οποίο ευτυχώς δεν είχε τραυματιστεί.

Τι αναφέρει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου:

Διάσωση γύπα χθες αργά το απόγευμα της 22/09 στο Οροπέδιο Λασιθίου μέσα στον κάμπο, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη μονή Βιδιανής. Χωρίς αντοχές και με αδυναμία να πετάξει ήταν πολλές ώρες ακινητοποιημένος σε χαντάκι, περπατούσε με δυσκολία και έδειχνε φοβισμένος.

Ο γύπας παραδόθηκε από τον ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ το πρωί της επόμενης ημέρας στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Η αρχική διαπίστωση που έγινε εκεί ήταν ότι επρόκειτο περί νεαρού γύπα ηλικίας ενός έτους. Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκε τραυματισμός του. Το πιθανά σενάρια της αδυναμίας του πουλιού θα εξετασθούν από την ΑΝΙΜΑ.

Ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ευχαριστεί τους συντοπίτες Τζανάκη Απόστολο και Χατζάκη Μανώλη για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που έδειξαν να ενημερώσουν αρχικά για το περιστατικό και στη συνέχεια να βοηθήσουν στη διάσωση του συμπαθούς αρπακτικού.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε:

Γύπας: Πώς η εξαφάνιση του συνδέεται με το θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων

Διαβάστε ακόμη: