Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Σήμερα γιορτάζουμε το θρίαμβο της Δημοκρατίας.
O Tζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια τελετή αισθητά πιο περιορισμένης κλίμακας από ό,τι συνήθως, λόγω των μέτρων για την πανδημία και ανησυχιών ασφαλείας για πιθανές ενέργειες από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Μαζί του ορκίστηκε η Καμάλα Χάρις, η οποία αποτελεί την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και την πρώτη αντιπρόεδρο που είναι Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής.
«H Δημοκρατία νίκησε» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του ίδιου και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.
«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», είπε χαρακτηριστικά, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.
«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε.
Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.
Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη της ενότητας του λαού των ΗΠΑ.
Ενότητα. Ενότητα. Με την ενότητα μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, μεγάλα πράγματα. Μπορούμε να πολεμήσουμε την πανδημία, μπορούμε να αποδώσουμε φυλετική δικαιοσύνη, να αποδώσουμε δικαιοσύνη στον κόσμο.
“Η ιστορία μας είναι μια συνεχής ιστορία σκληρής μάχης με τον φόβο, το διχασμό, την βία. Η νίκη δεν είναι ποτέ βέβαιη. Μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Με ενότητα. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με αξιοπρέπεια. Χωρίς ενότητα δεν υπάρχει πρόοδος. Αυτή είναι η ιστορική μας στιγμή. Αν το κάνουμε αυτό δεν θα αποτύχουμε. Ποτέ, ποτέ δεν αποτύχαμε ως ΗΠΑ όταν είμασταν ενωμένοι” πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
000_8Z78PH
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του κορωναϊού
“Θα χρειαστούμε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σαν ένα έθνος. Και σας λέω αυτό: θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί, μαζί” είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην πανδημία του κορωναϊού.
Ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας:
” Θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα, θα υπερασπιστώ την Αμερική. Θα γράψουμε μια νέα αμερικάνικη ιστορία. Την ιστορία της ενότητας, όχι του διχασμού, του φωτός κι όχι του σκότους. Της Δικαιοσύνης, της αλήθειας. Η Αμερική να ξαναγίνει φάρος του κόσμου. Είθε ο Θεός να ευλογεί την Αμερική. Είθε ο Θεός να ευλογεί τα στρατεύματά μας”.

Το τραγούδι που είπε η J.Lo και ο συμβολισμός του
Ιδιάζουσα σημασία για την εργατική τάξη έχει το κομμάτι που επέλεξε να ερμηνεύσει η Τζένιφερ Λόπεζ κατά την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.
Η Lady Gaga συγκίνησε, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο
Η συγκινητική στιγμή που η Lady Gaga τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο κατά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Νωρίτερα ο Τραμπ έφυγε για τελευταία φορά από τον Λευκό Οίκο με την ιδιότητα του προέδρου, μετά από μια επεισοδιακή προεδρία με δύο παραπομπές, βαθείς πολιτικούς διχασμούς και μια πανδημία που προκάλεσε 400.000 θανάτους στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος άφησε σημείωμα στον Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του- πάντως, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, ακόμα και ενώ ευχόταν στην επερχόμενη κυβέρνηση καλή τύχη.
Συγχαρητήρια έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης σε Μπάιντεν – Χάρις
Συγχαρητήρια τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας τους έστειλε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας”, αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε περισσότερα για την ορκωμοσία Μπάιντεν εδώ.