Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτωτική τάση του μετρικού πληθωρισμού θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει εναρμονισμένο ετήσιο πληθωρισμό 6,3% μετά από μέτρηση 6,5% τον Ιούλιο.

Ο μη εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% του Ιουλίου.

«Ο επόμενος σταθμός θα είναι η απότομη πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών της ING, Carsten Brzeski. Η ING προβλέπει ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα μειωθεί σε περίπου 3% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες επειδή οι πιέσεις του εξωτερικού κόστους έχουν μειωθεί, δήλωσε ο Ralph Solveen, ανώτερος οικονομολόγος στην Commerzbank.

Αυτό καταδεικνύεται από τις τιμές εισαγωγής, οι οποίες τον Ιούλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από έτος σε έτος από το 1987.

Τα στοιχεία από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αναζητά στοιχεία ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει αναστραφεί.

Ο βασικός πληθωρισμός της Γερμανίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, ήταν 5,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: