search

MAIN STREET

Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και flat η διαπραγμάτευση για τα futures του Dow

Γενικό μούδιασμα μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Άνοδο καταγράφουν τα Χρηματιστήρια, πέφτει η τιμή του πετρελαίου μετά την "πρόοδο" στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν χαμηλότερα σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειας από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας και τις προοπτικές επιτοκίων για το 2023.

Ο πανευρωπαϊκόε Stoxx 600 υποχώρησε 0,3%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Ο κλάδος αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,2%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές αντίθετη με την γενική τάση και κέρδισαν 1,3%.

Νωρίτερα στην ημέρα ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε εντονότερες απώλειες στον απόηχο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας έπιασε εξαπίνης τις αγορές διευρύνοντας το ανώτατο όριο των αποδόσεων των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Επιμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνική κεντρική– που έχει παράδοση στις απρόβλεπτες πολιτικές έναντι των περισσότερων μεγάλων κεντρικών τραπεζών- άφησε επίσης το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,1% και υποσχέθηκε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των αγορών 10ετών κρατικών ομολόγων, διατηρώντας τη στάση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της αύξησης του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα από 1,5% σε 2% και είπε ότι θα επιδιώκει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ (15,9 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η ΕΚΤ είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν «σημαντικά με σταθερό ρυθμό».

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ακολούθησαν παρόμοιους τόνους και επέλεξαν επίσης αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, ακολουθώντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη.

Οι αγορές σε Ασία-Ειρηνικό υποχώρησαν στο άκουσμα της είδησης από την Ιαπωνία για σταθερά και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια αναφοράς.

Flat η διαπραγμάτευση των futures των αμερικανικών δεικτών

Στην Αμερική τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεντρικών δεικτών μετοχών είναι σχεδόν αμετάβλητα καθώς ένα ράλι στο τέλος του έτους ενδέχεται τελικά να προκύψει όπως συνήθως συμβαίνει.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones υποχώρησαν 5 μονάδες, ή 0,02%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει πάνω από 200 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,17% και 0,42%, αντίστοιχα.

Ο Dow έχασε τη Δευτέρα περισσότερες από 162 μονάδες, ή περίπου 0,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,9% και ο Nasdaq Composite έχασε σχεδόν 1,5%.

Οι μετοχές βρίσκονται σε τροχιά να κλείσουν το μήνα και το έτος πτωτικά και οι ελπίδες των επενδυτών για ένα ράλι του Άγιου Βασίλη εξασθενούν γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη: