Μια συσκευή απώλειας βάρους που περιορίζει τους χρήστες σε μια δίαιτα με υγρα, κλειδώνοντας το κλείσιμο της γνάθου έχει χαρακτηριστεί ως «συσκευή βασανιστηρίων» από τους επικριτές.

Η ιατρική συσκευή εμποδίζει ένα άτομο  που θέλει να χάσει κιλά να τρώει στερεά χρησιμοποιώντας μαγνήτες ωστε να κλειδωνει το σαγόνι του

DentalSlim Diet Control prevents wearers from eating solid food (University of Otago)

Το DentalSlim Diet Control δημιουργήθηκε από ομάδες του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία και από επιστήμονες στο Leeds της Αγγλίας. Μέχρι στιγμής, η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε επτά παχύσαρκες γυναίκες στο Dunedin, NZ.

Σε ένα tweet, το Πανεπιστήμιο του Otago το περιέγραψε ως μια «πρώτη στον κόσμο συσκευή απώλειας βάρους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας»

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal περιγράφουν πώς οι επτά γυναίκες εφοδιάστηκαν με τις μαγνητικές συσκευές, οι οποίες είναι τοποθετημένες στα άνω και κάτω δόντια , για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τους δόθηκε « υγρή διατροφή» , αλλά δεν μπορούσαν να φάνε καθόλου στερεά τρόφιμα.

Στο τέλος της δοκιμής, οι γυναίκες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 5,1% του σωματικού τους βάρους – μέση απώλεια 6,36 κιλών.

Ο καθηγητής Paul Brunton, ο οποίος βοήθησε στην δημιουργία της συσκευής, είπε:

«Το κύριο εμπόδιο για τους ανθρώπους για την επιτυχή απώλεια βάρους είναι η συμμόρφωση και αυτό τους βοηθά να καθιερώσουν νέες συνήθειες, επιτρέποντάς τους να συμμορφωθούν με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για μια χρονική περίοδο.

Weight Loss Device That Locks Jaw Shut To 'Tackle Obesity' Sparks Outrage

Είναι μια μη επεμβατική, αναστρέψιμη, οικονομική και ελκυστική εναλλακτική λύση στις χειρουργικές επεμβάσεις.»

Παρά την επιμονή του Brunton ότι δεν υπήρχαν «αρνητικές συνέπειες» στη συσκευή, οι γυναίκες που την δοκίμασαν ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν άβολα και ήταν πολύ δύσκολο ακόμη και να μιλήσουν.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν μια αρκετά άσχημη αντίδραση .  «Αυτή είναι μια συσκευή βασανιστηρίων και θα πρέπει να ντρέπεστε να την προωθείτε, πόσο μάλλον να συνδέεστε με αυτήν». Εγραψαν στο twitter

Ένας άλλος επέκρινε την απόπειρα εξαναγκασμού των γυναικών σε επιβλαβείς δίαιτες, λέγοντας: «Δεν χρειάζεστε αυτήν τη συσκευή βασανιστηρίων για να κάνετε μια δίαιτα με υγρά. Έκανα slimfast στη δεκαετία του ’90 και έχασα βαρος. Άρχισα επίσης να κάνω εμετό, να παίρνω καθαρτικά. Έβαλα πάλι όλο το βάρος όταν το εγκατέλειψα, αλλά η ζημιά που έκανε δεν εφυγε ποτε.»

Η συσκευή δεν ήταν εντελώς αποτελεσματική , με έναν συμμετέχοντα να παραδέχεται ότι την είχε «εξαπατήσει» λιώνοντας σοκολάτα και πίνοντας σόδα κατά τη διάρκεια της δοκιμής.