Ο τομέας της ενέργειας μονοπωλεί σχεδόν τις επιχειρηματικές εξελίξεις, με μόνο αντίπαλο τον τραπεζικό κλάδο.

Ήδη στο χώρο της ενέργειας έχουν γίνει από πέρυσι πολλά μεγάλα και μικρότερα deals, αλλά η πράσινη μετάβαση – ως όρος και ως προϋπόθεση – ωθεί σε νέες συνεργασίες, εξαγορές και επεκτάσεις είτε αυτές αφορούν αμιγώς σε ελληνικών συμφερόντων εταιρείες είτε σε ξένους ομίλους.

Στα πλαίσια αυτά, είχαμε δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις:

– Η RWE και η ΔΕΗ, που συνεργάζονται ήδη, ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 280MW, μέσω της κοινοπραξίας τους (51% – 49% αντιστοίχως). Προχωρούν έτσι στην κατασκευή 3 ακόμα φωτοβολταϊκών έργων, στο Σύμπλεγμα 2 στο Αμύνταιο. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει 5 μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής
εγκατεστημένης ισχύος 210 MW. Για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης ύψους 196 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια 98 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό 59 εκατ., κατ’ αναλογία από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική και με 39 εκατ. ίδια κεφάλαια.

– Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά τη συμφωνία πώλησης από τη MYTILINEOS στην HELLENiQ ENERGY χαρτοφυλακίου 4 φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 211 MW στη Ρουμανία, που αναπτύσσει η MYTILINEOS Energy & Metals και τα αποκτά η HELLENiQ ENERGY Holdings μέσω της θυγατρικής της, HELLENiQ Renewables. Τα 4 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Νότια Ρουμανία βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το Γ’ Τρίμηνο το 2025.

Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 300 GWh.

Ειδικότερα για τον Όμιλο HELLENiQ ENERGY, η συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησής του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη: