Στις κορυφαίες επιλογές της Optima Bank βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία δίνει την τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ, αισθητά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 12,20 ευρώ, καθώς εντοπίζει σημαντικό discount στην αποτίμησή της. Όπως εξηγεί η Optima Bank, η ΔΕΗ, σε σύγκριση με τους ομοτίμους, εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη σε όρους EV/EBITDA, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024 – 2025, αφού διαπραγματεύεται με discount 29-39%.
Ξεπεράστηκαν οι προκλήσεις
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο της λιανικής όσο και της χονδρικής, αντιμετώπισε την τέλεια καταιγίδα τα τελευταία 2-3 χρόνια, με το κόστος φυσικού αερίου και πετρελαίου να εκτοξεύεται στα ύψη, οδηγώντας τις τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος εγχώριος παράγοντας τόσο η παραγωγή όσο και η προσφορά, όχι μόνο κατάφερε να βγει αλώβητη από την κρίση (δεν υπήρξε σημαντική άνοδος των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών) και να εκπληρώσει την καθοδήγηση της κερδοφορίας της (η οποία προσαρμόστηκε προς τα πάνω σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2023 ή 1,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας), αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσει το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο (με ισχύ 770 MW ΑΠΕ ήδη σε λειτουργία στην Ελλάδα, κάθετη επέκταση στη Ρουμανία με την εξαγορά της ENEL, αυξημένο αποτύπωμα λιανικής με την Κωτσόβολο).
Για το μέλλον, η δέσμευση της διοίκησης στην αναβάθμιση των ΑΠΕ, η γεωγραφική επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, η κάθετη ολοκλήρωση στην Παραγωγή/Προμήθεια/Διανομή, οι συνέργειες από το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας και τον τομέα λιανικής αναμένεται να οδηγήσουν την κερδοφορία του Ομίλου πάνω το όριο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, το οποίο σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επανεκκίνηση της μερισματικής πολιτικής της φέτος, αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στη μετοχή, η οποία παρά το ράλι εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ένα ελκυστικό EV/EBITDA, στο 5,5x και 4,6x αντίστοιχα με βάση τις εκτιμήσεις του 2024 και 2025. Αυτό υποδηλώνει έκπτωση 29-39% σε σχέση με τους ομότιμους στον κλάδο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας/Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Business plan
Η ΔΕΗ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό της σχέδιο, το οποίο εκτιμά τα EBITDA για το 2026 σε 2,3 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ. ευρώ το 2023), δυναμικότητα ΑΠΕ σε 8,9 GW (συμπεριλαμβανομένου 3,4 GW Hydros), πλήρης σταδιακή κατάργηση λιγνιτικών μονάδων, 9 δισ. ευρώ σωρευτικές επενδύσεις έως το 2026, καθαρό χρέος/EBITDA σε 3-3,5x έως το 2026 (από 2,3 φορές το 2023), και καθαρά έσοδα 0,7-0,8 δισ. ευρώ έως το 2026.
Κύριος μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (η ΔΕΗ κατέχει ώριμο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ περίπου 5 GW), επέκταση της RAB τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία στα 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026 (από 4,3 δισ. ευρώ σήμερα) και σε μικρότερο βαθμό από τις διασυνοριακές συνέργειες, την επέκταση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών χονδρικής και το αυξανόμενο δίκτυο ηλεκτρονικής κινητικότητας.
Υπό αυτό το πλαίσιο, η Optima Bank έχει αυξήσει τις προηγούμενες παραδοχές της για τα EBITDA και τα καθαρά έσοδα κατά 40-50% για την περίοδο 2024-26, κυρίως λόγω της Ρουμανίας. Αύξησε επίσης σημαντικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις κεφαλαίου, οι οποίες σε συνδυασμό με ορισμένες απαιτήσεις συνεπάγονται αρνητική απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF) 29% για το 2023-26.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μερίσματος κατά 0,20 ευρώ για το 2023 και >1 ευρώ για το 2026, η Optima αναμένει ότι ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να κορυφωθεί το 2026 και να φτάσει 3,8 φορές τα EBITDA.
Διαβάστε ακόμη:
- Καλλιθέα: Βίντεο ντοκουμέντο με τον τράπερ που τσάκισε στο ξύλο τον μουσικό του
- Κακοκαιρία Avgi: Πού θα το στρώσει σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή
- Selma Blair: Μιλάει για πρώτη φορά για ένα παράξενο σύνδρομο που την κάνει να «πονάω συνέχεια»
- Ζόζεφιν: Βαπτίστηκα πριν 5 χρόνια, οι γονείς μου ήθελαν να επιλέξω τη θρησκεία μου