Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ και την είσοδο της στο Χρηματιστήριο το 2023 σχεδιάζει η Optima Bank.
Μάλιστα η αύξηση κεφαλαίου έχει πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση των κεφαλαιακών δεικτών της, και δευτερευόντως την χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης όπως σημείωσαν οι επικεφαλής της Optima Bank κ.κ. Γιώργος Τανισκίδης (πρόεδρος) και Δημήτρης Κυπαρίσσης (διευθύνων σύμβουλος). Να σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ο δείκτης CET-1 της Optima Bank ανερχόταν σε 13,25% (13,92% ο όμιλος), με ελάχιστη εποπτική απαίτηση το 11,5%.
Η τράπεζα που μετρά μόλις 3 χρόνια ζωής –καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2019- εμφάνισε το 2021 κέρδη 16,7 εκατ. ευρώ με την «ρεαλιστική» πρόβλεψη για φέτος να κάνει λόγο για κέρδη της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τώρα τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ θα εξαρτηθεί από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, και σε κάθε περίπτωση –σύμφωνα με τον κ. Τανισκίδη- θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023, εκτός απροόπτου. Η αύξηση είχε προγραμματιστεί για φέτος ωστόσο πήγε πίσω λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι η Optima στις 31 Οκτωβρίου ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη της οποίας υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η έκδοση του ΜΟΔ-σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας- εντάσσεται στις ενέργειες του funding plan για την ενδυνάμωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πέρα και πάνω από τους εποπτικούς στόχους για το 2022 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων.
Η Optima Bank έχει δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,5 δις ευρώ –το 95% αφορά εταιρικά δάνεια και το 5% στεγαστικά-, έχει μηδενικούς δείκτες καθυστερήσεων «έχουμε μόλις τρία δάνεια σε καθυστέρηση», έχει εκδώσει 400 εκατ. ευρώ εγγυητικές επιστολές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπαρίσσης και διαθέτει 2 δις ευρώ καταθέσεις.
Να σημειωθεί ότι από το 1,5 δις ευρώ χορηγήσεων το 1 δις ευρώ αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ. Ενώ η Optima συμμετέχει και στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει ήδη εγκρίνει συνολικά 200 εκατ. ευρώ επενδυτικών σχεδίων σε κλάδους όπως είναι η ενέργεια και ο τουρισμός.
Η τράπεζα διαθέτει σήμερα δίκτυο 27 καταστημάτων (τα 21 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Ηράκλειο, Κόρινθο και ανοίγει κατάστημα στη Λάρισα), με στόχο τα 35 καταστήματα το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε ακόμη: