Αμετάβλητη στο 3,5% παραμένει η πρόβλεψη του OPEC για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (14.06.2022) ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο OPEC λαμβάνει υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από το β’ τρίμηνο 2022 και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επιδεινωθεί, συνεπώς δεν θα επηρεάσει περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη.

Επισημαίνει δε ότι η αρνητική πλευρά «παραμένει σημαντική» και πως η πιθανότητα βελτίωσης «μάλλον περιορισμένη».

Παράλληλα, στην έκθεσή του ο OPEC προειδοποίει ότι το δ’ τρίμηνο 2022 θα μπορούσε να φέρει και νέες αβεβαιότητες, «με μια πιθανή συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού και την παγκόσμια ανταπόκριση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες μέσω νομισματικής σύσφιξης».

Ακόμη, προειδοποιεί για πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για νέα ενεργειακά ζητήματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πρόβλεψη για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα αυξηθεί το 2022 κατά 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 να συνεχίζεται αυτή τη χρονιά.