Στο 10,5% ανήλθε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, από 10,3% που ήταν τον Αύγουστο.  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός, διψήφιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε σε 19 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στην Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Τουρκία (όλες πάνω από 20%).

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται στον ΟΟΣΑ τον Σεπτέμβριο (στο 7,6%) . Ειδικότερα, οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Αν και ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε κάπως για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 28,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2022, με πτώση σε 22 χώρες του ΟΟΣΑ, παραμένει υψηλός. Ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά σε ένα υποσύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η εικόνα στη G7

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε στο 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 7,5% τον Αύγουστο.  Αυτή η άνοδος σημειώθηκε παρόλο που ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε σε όλες τις χώρες της G7 εκτός από τη Γερμανία. Η συμβολή του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας στον συνολικό πληθωρισμό αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της G7 εκτός από τη Γαλλία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, με σημαντική αύξηση στη Γερμανία. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που συνεισφέρει στον συνολικό πληθωρισμό στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο , με το σύνολο των τιμών των τροφίμων, τον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό εκτός των τροφίμων και ενέργειας να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 δείχνει περαιτέρω αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10,7%, αντικατοπτρίζοντας ουσιαστικά αύξηση του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας στο 41,9% από 40,7% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στη G20, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,5% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,2% τον Αύγουστο . Εκτός του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός από έτος σε έτος αυξήθηκε στην Αργεντινή, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά μειώθηκε στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε ακόμη: