Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε, μετά από χρόνια διαφωνίας, ότι 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Οι 136 από τις 140 χώρες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την εφαρμογή κοινών φορολογικών κανόνων σε διεθνές επίπεδο συμφώνησαν την Παρασκευή σε έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, οι 136 χώρες αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο διεθνής οργανισμός τόνισε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην ανακατανομή $125 δισ. κερδών και σε επιπλέον φορολογικά έσοδα $150 δισ..

Τη συμφωνία αποδέχτηκαν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και της G20, μετά την αλλαγή πλεύσης από την Ιρλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, οι οποίες αποφάσισαν να δώσουν τελικά το «πράσινο φως» στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν μια διεθνή σύμβαση το 2022, η οποία θα εφαρμοστεί το 2023.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι ένα επίτευγμα που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τόνισε από την πλευρά του πώς είναι μεγάλη επιτυχία ότι αποδέχτηκαν το νέο πλαίσιο όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτό θα καταστήσει πιο εύκολη την εφαρμογή του στο μπλοκ των 27.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική, διότι όχι μόνο επιβάλλει έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αλλά αναγκάζει επίσης τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους όπου λειτουργούν – όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.

Ο ακριβής τύπος για τον υπολογισμό του ποσού που οφείλουν οι εταιρείες στις περιοχές που λειτουργούν είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί.

Η συμφωνία των παγκόσμιων ηγετών επιτεύχθηκε επίσης εν μέρει λόγω της πανδημίας, η οποία ανανέωσε την ανάγκη για δικαιότερη φορολογία, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης.