search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 1,6% το 2023 – Τι «βλέπει» για επενδυτική βαθμίδα

Στο 1,6% θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, αναφέρει ο ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

Στο 1,6% θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 και το 2024, από 6,7% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία.

Παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε ο τουρισμός στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, η κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2023 καθώς τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του.

Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού και να στηρίξει την κατανάλωση το 2024, ενώ οι εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν την ήπια αύξηση των επενδύσεων παρά το αυξημένο κόστος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διευρύνεται, καθώς οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού εντείνουν τις μισθολογικές πιέσεις.

Η στροφή των δημοσιονομικών μέτρων προς τη μεταφορά εισοδήματος σε ευάλωτες ομάδες και η διευρυμένη υποστήριξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα αμβλύνει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης βοηθούν στην κατεύθυνση της ανάκτησης,  προειδοποιεί ωστόσο ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει αν οι πιέσεις στα δημοσιονομικά είναι πιο έντονες από ό,τι προβλέπεται μετά το δεύτερο μισό του 2023.

 

Διαβάστε ακόμη: