Η Ομάδα Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα υπό ελληνική προεδρία στο Παρίσι, εξέτασε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των χωρών του οργανισμού κατά τα επόμενα χρόνια και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, προμηνύουν τις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Κυρίαρχο μήνυμα αποτελεί η κοινή διαπίστωση ότι πλέον το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρεται σταδιακά, από τη Δύση στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, ενώ η οικονομική σημασία της Αφρικής και η επιρροή της στη διεθνή σκηνή θα ενισχύονται διαρκώς.
Οι ανεπτυγμένες χώρες -κυρίως της Δύσης, αλλά όχι μόνον αυτές βλέπουν ήδη τον πληθυσμό τους να γηράσκει, τις ανάγκες για κρατικές δαπάνες να μεγαλώνουν και την επιρροή τους στο διεθνές εμπόριο να μειώνεται, υπό την πίεση ανταγωνιστών όπως η Κίνα, αλλά και άλλων χωρών.
Από την έκθεση του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σενάρια, κατά την άποψη μας, έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, τα δύο που αναφέρονται:
– Στις αναδυόμενες οικονομίες με διεκδικητική συμπεριφορά και στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών, που θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση της παγκόσμιας τάξης
– Σε έναν διαιρεμένο κόσμο, λόγω του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων. Ένας συνασπισμός χωρών και ένα οικοσύστημα διεθνών οργανισμών υπό την ηγεσία της Κίνας, θα καθιερώσουν-επιβάλλουν δικά τους πρότυπα διεθνών συναλλαγών και συνεργασίας .
Βλέπετε, η παγκοσμιοποίηση είχε τα αρνητικά της (γιατί ωφελήθηκαν μόνο ή κυρίως οι ΗΠΑ και η Μ.Βρετανία), αλλά είχε και τα στοιχεία της συνεργασίας εντός της, τα οποία σήμερα ολοφάνερα εκλείπουν, δίνοντας τη θέση τους στην άκρατη αντιπαλότητα και στην οικονομική ισχύ, ως στοιχείο επιβολής.